Nieuw in iOS 11: van AR tot slimmere Siri

Nieuw in iOS 11: van AR tot slimmere Siri

06-06-2017 06:50 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Apple voegt functies voor augmented reality toe in iOS 11. Ook wordt Siri slimmer. De belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Apple heeft op zijn WWDC-event het nieuwe iOS 11 gepresenteerd. Een opvallende toevoeging dit jaar: ingebouwde ondersteuning voor augmented reality. Gebruikers zien virtuele objecten op het live camerabeeld. Apple geeft hiervoor een speciaal softwarepakket voor app-ontwikkelaars vrij. De eerste apps  die met de AR Kit werken worden later dit jaar verwacht.

Apps kunnen dankzij AR Kit automatisch oppervlakken herkennen en daar virtuele objecten op zetten. Zo plaatste Apple tijdens een demo een virtueel kopje koffie en een lamp op een tafel. Nieuwe apps van IKEA, Pokémon Go en Batman Lego gaan met de nieuwe AR-functies in iOS 11 werken.

Siri wordt slimmer

Spraakassistent Siri krijgt een tweede, mannelijke stem. Ook wordt de assistent zelflerend: op basis van eerder gedrag voorspelt Siri welke informatie je zou willen ontvangen, zoals agenda-items of het nieuws over een bepaald onderwerp. Dit zelflerende systeem werkt op het toestel zelf. Siri wordt ook beter in vertalen, maar biedt nog geen vertalingen tussen Engels en Nederlands. Ook krijgen ontwikkelaars meer mogelijkheden om hun apps met Siri te laten samenwerken.

Niet Storen tijdens autorijden

Apples Kaarten-app krijgt een Niet Storen-functie, die notificaties van nieuwe gesprekken en berichten uitschakelt als je achter het stuur zit. De iPhone detecteert met behulp van gps, bluetooth, wifi of de bewegingssensoren data je in een rijdende auto zit en stelt dan voor om de functie 'Do Not Disturb While Driving' aan te zetten. Behalve het blokkeren van notificaties stuurt iMessage dan ook automatisch een reactie naar mensen die contact met je proberen op te nemen. Door te antwoorden met 'urgent' komt de notificatie alsnog door.

De Kaarten-app krijgt ook in-door navigatie in winkelcentra en vliegvelden. Ook de navigatie-functie in de Kaarten-app is verbeterd, met onder andere rijbaan-assistentie.

Control Center en AirPlay 2

Het vernieuwde Control Center toont meer functies op het scherm. Het lockscreen met notificaties blijft toegankelijk nadat je vanaf het homescreen naar beneden hebt geveegd. Door daarna omhoog te vegen zie je alle notificaties.  

Met betaalsysteem Apple Pay kunnen iOS-gebruikers straks betalingen naar elkaar sturen. Dit werkt via de virtuele portemonnee Apple Pay Cash Card.

Met de nieuwe versie van de Foto's-app kun je een foto uit een video selecteren en zijn Live Photos voortaan te loopen. Verder maakt iOS 11 het koppelen van draadloze speakers via AirPlay 2 met de Home-app makkelijker. Straks kunnen gasten bij je thuis playlists maken en die afspelen via jouw luidsprekers.

App Store en iPad

De App Store krijgt een nieuw Today-onderdeel voor het ontdekken van nieuwe apps, waarover je verhalen kunt lezen. Ook toont Apple in-app aankopen voortaan apart, zodat gebruikers hiervan een beter inzicht krijgen.

Voor de iPad zijn er ook allerlei vernieuwingen. Zo is de Dock nu beschikbaar vanuit elke app en is er de nieuwe Files-app voor bestandsbeheer. Daarmee kunnen iPad-gebruikers bestanden zoeken en bladeren door mappen. Files kan ook bestanden en mappen van clouddiensten als Dropbox tonen. 

Onze nabeschouwing live vanaf WWDC:

Na afloop van de Apple-presentatie liet Erwin live op onze Facebook-pagina de nieuwe producten zien en beantwoordde hij vragen van kijkers. Kijk de livestream terug:

Meer Apple-nieuws vanaf WWDC:

Apple lanceert slimme speaker HomePod

Nieuwe iPad Pro met 10,5" scherm aangekondigd

Apple onthult nieuwe iMac Pro en upgrades voor MacBooks en iMacs