Apple onthult iMac Pro en nieuwe MacBooks en iMacs

Apple onthult iMac Pro en nieuwe MacBooks en iMacs

05-06-2017 19:03 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Tonie van Ringelestijn

Apple heeft de krachtige desktopcomputer iMac Pro aangekondigd. Ook krijgen de MacBooks en iMacs hardware-upgrades.

Dat heeft Apple zojuist bekendgemaakt tijdens het WWDC-event in San Jose. De donkergrijze iMac Pro verschijnt in december. Het is volgens Apple 'de meest krachtige Mac ooit gemaakt'. De iMac Pro heeft een 5K-scherm en werkt met een snelle Intel Xeon-chip, met maximaal 18 processorkernen. De grafische kracht komt van AMD's nieuwe Radeon Vega-gpu. Hij heeft 128 GB ECC-werkgeheugen, een 4 terabyte opslagschijf en vier Thunderbolt 3-poorten. De iMac Pro kost vanaf 4999 dollar.

MacBooks

Apple kondigde ook hardware-upgrades voor de MacBook, MacBook Pro en de MacBook Air aan. De laptops krijgen snellere processors. De MacBook en de MacBook Pro worden voorzien van Intel-chips van de zevende Kaby Lake-generatie. De nieuwe chip van de MacBook Air biedt vanaf nu een iets snellere 1,8 GHz-chip. De nieuwe Apple-laptops zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.  De 13 inch MacBook Pro krijgt ook een goedkopere uitvoering die 1499 euro kost. 

iMacs 

De huidige iMacs, beschikbaar met 21,5 en 27 inch schermen, krijgen ook de nieuwe Kaby Lake-chips van Intel. Ook voorziet Apple de nieuwe iMacs van twee keer zoveel werkgeheugen en 50 procent snellere ssd's, beschikbaar met maximaal 2 TB-capaciteit. De iMacs hebben meer grafische rekenkracht en schermen met 43 procent meer helderheid en 1 miljard kleuren. De computers krijgen twee usb-c-aansluitingen met Thunderbolt 3. Ook komt er een goedkopere versie van de 4K iMac, die in Nederland 1499 euro kost.

MacOS High Sierra

High Sierra is de naam van de opvolger van Apple-besturingssysteem macOS Sierra. De nieuwe macOS-versie werkt sneller en zorgt ervoor dat programma's minder opslagruimte gebruiken. Ook gebruikt het systeem standaard het Apple File System, wat onder meer voor standaard versleuteling van gegevens zorgt. 

Ook ondersteunt macOS voortaan externe videokaarten en het VR-platform Steam VR. Hierdoor zou HTC's VR-bril Vive ook met iMacs kunnen samenwerken. De game-engines Unity en Unreal zullen op Macs met voldoende grafische kracht gaan werken.

High Sierra verschijnt dit najaar als gratis update voor alle Macs die het huidige Sierra draaien. De ontwikkelaarsversie is vanaf vanavond beschikbaar, de publieke testversie volgt eind juni.

Onze live nabeschouwing:

Erwin liet je live op onze Facebook-pagina de nieuwe Apple-producten van vanavond zien en beantwoordde vragen van kijkers. Kijk de hele livestream terug:

Meer Apple-nieuws vanaf WWDC:

Apple lanceert slimme speaker HomePod

Apple toont iOS 11 met AR-functies en verbeterde Siri

Volg ook ons YouTube-kanaal voor meer over WWDC later deze week.