© Wikipedia

Oprichter Wikipedia bindt strijd aan met nepnieuws

Oprichter Wikipedia bindt strijd aan met nepnieuws

25-04-2017 10:49 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales begint een nieuwssite. Op Wikitribune moeten betaalde journalisten zij aan zij werken met vrijwilligers.

De nieuwssite, die gratis toegankelijk zal zijn, is een reactie op het aantreden van de regering-Trump, vertelt Wales aan The Guardian. De Wikipedia-oprichter stoorde zich onder meer aan Trump-adviseur Kellyanne Conway die leugens verkocht als ‘alternatieve feiten’.

De journalisten van Wikitribune zullen worden betaald op dezelfde wijze als Wikipedia nu wordt gefinancierd: via crowdfunding. Wie geld doneert, kan suggesties doen voor de onderwerpen die de site zou moeten behandelen. Als voorbeeld noemt Wales de Bitcoin-gemeenschap die volgens hem geld zou kunnen opbrengen om een journalist aan het werk te zetten die zich volledig richt op de Bitcoin en de blockchain.

"Professionele journalisten en burgerjournalisten zullen zij aan zij werken", stelt Wales. Lezers krijgen via de site de mogelijkheid om artikelen te factchecken en, indien nodig, te bewerken. De journalisten van de site moeten zo transparant mogelijk te werk gaan. Zo zullen zij volledige transcripties, video’s of audiobestanden plaatsen van video’s. Wales hoopt dat deze aanpak zal leiden tot een nieuwsorganisatie die de strijd aanbindt met nepnieuws.

Ook grote internetbedrijven als Google en Facebook proberen de verspreiding van nepnieuws sinds kort aan te pakken, onder meer door factcheckers in te schakelen. Zo werkt Facebook ook in Nederland samen met journalisten en factcheckers. De aandeelhouders van Facebook zetten het bedrijf inmiddels onder druk om meer te doen tegen nepnieuws.