Bright Kids: maak je eigen paddenstoel-stoel

Bright Kids: maak je eigen paddenstoel-stoel

14-04-2017 16:53 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Eerste knutselproject in onze Bright Kids-serie: met beton een paddenstoel-stoel maken.

In de nieuwe Bright Kids-serie Crazy Knutselen knutselt Miriam samen met Astrid Poot, bekend van Bright Day en LekkerSamenKlooien.nl - gekke dingen in elkaar. Niks geen gedoe met saaie toiletrolletjes of brave muizentrappetjes. Nee, hardcore aan de slag met accuboren, beton en aggregaten.

In de eerste aflevering: beton. Juist omdat je eigenlijk nooit met beton mag knutselen, of je moet in de bouw werken. Het is heel spannend en interessant spul, en goedkoop, dus je kunt er vrij makkelijk mooie dingen mee maken. Maar wat kun je nou het beste maken van beton met je kinderen, waar je later ook nog een beetje plezier van hebt? Juist, een paddenstoel-stoel! Leuk voor in je kamer, op het balkon of in de tuin. Bekijk de video:

Wat heb je nodig?

Beton, te krijgen bij de bouwmarkt. Kies wel voor NoMix-beton. Dat is beton wat je niet hoeft te roeren of ingewikkeld moet afmeten met beton/waterverhoudingen. Giet het teiltje en de emmer eerst tot de helft vol met water en giet hier vervolgens het beton bij tot water en beton hetzelfde niveau hebben bereikt. Of tot al het water is opgelost in het beton.

Water.

Een emmer en een teiltje. De emmer wordt de stam, het teiltje de hoed.

Vaseline. Smeer hiermee teiltje als emmer goed in, zodat je de hoed en stam straks makkelijker kunt uitstorten. Lukt het uitstorten toch niet met een beetje wrikken en trekken, snijd dan de emmer en teil kapot.

Een stuk pvc buis, een dop en een koppelstukje. De pvc-buis van ongeveer een meter zaag je door de helft. Doe de dop op de ene helft en stop deze voor het beton storten in het water met dop naar beneden. Zorg ervoor dag de buis met dop een klein stukje boven de bodem van het teiltje blijft als je beton gaat storten. Anders piept de dop straks uit de bovenkant van de paddenstoelhoed. Op de andere stuk pvc-buis schuif je het koppelstukje. Duw deze buis zo goed je kunt op de bodem van de emmer in het water zodra je het beton erbij gaat storten.

Zaag, om de pvc buis door midden te zagen.

Waterdichte handschoenen. Beton kun je beter niet op je huid krijgen, het droogt je huid extreem uit. Draag daarom tijdens het storten en werken met beton altijd waterdichte handschoenen.

Veiligheidsbril. Draag een veiligheidsbril, want ook beton moet je niet in je ogen krijgen. Zowel niet in droge, natte, als harde vorm. Gewoon niet dus.

Schaar. Om de beton zak mee open te knippen.

Verf en een kwast. Om de paddenstoel een leuk kleurtje mee te geven. Ik heb geen blik muur of betonverf gekocht, omdat dit best prijzig is. Koop gewoon per kleur 1 of 2 muurtesters en klaar is Kees.

Na een week is het tijd om de hoed en steel uit te storten. Op de zak van snelbeton staat hard in 15 minuten, maar bij ons duurde het echt hard worden een paar dagen. Wrik, trek en breek de twee onderdelen voorzichtig uit de teil en emmer. Zaag vervolgens het ene stuk pvc-buis van de stam helemaal af tot de bodem. Als dit niet lukt met een zaag, kun je ook een dremel gebruiken. Zaag het stuk pvc-buis niet helemaal af, de buis moet zo’n 3 a 4 cm tot boven het beton uitsteken. En nu kun je de hoed in de buis van de steel met koppelstuk schuiven. Wiebelt het nog een beetje, smeer dan een flinke dot sterke lijm tussen de twee stukken buis.


Volg ons YouTube-kanaal voor meer Bright Kids-items.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s