Ondersteuning geflopt Windows Vista gestopt

Ondersteuning geflopt Windows Vista gestopt

11 april 2017 om 14:18
Laatste update: 26 april 2018 om 21:49

Na ruim 10 jaar is Microsoft dinsdag definitief gestopt met de ondersteuning van Windows Vista.

Mensen die nog gebruik maken van Windows Vista, moeten per direct overstappen naar een nieuwere versie. Vanaf vandaag krijgt het besturingssysteem officieel geen beveiligingsupdates meer van Microsoft. Vista gaat de geschiedenis in als één van de minst populaire Windows-versies ooit. Als opvolger van het geliefde Windows XP werd Vista gepresenteerd als een revolutie voor de thuisgebruiker, met een compleet nieuw beheersysteem en uiterlijk. 

Maar al snel bleek de gebruiksvriendelijkheid ver te zoeken. Grof gezegd was Vista 'te zwaar' voor de gemiddelde pc, die de hoge systeemeisen niet aan kon. Ook het ontbreken van ondersteuning van hardware en randapparatuur was een aanzienlijk probleem.

Windows 7 maakte het leed goed

Het resultaat? Ontevreden gebruikers en vooral een dure flop. De ontwikkeling van Vista (begonnen in 2001) had Microsoft naar eigen zeggen 6 miljard dollar gekost. Gelukkig voor Microsoft bleek opvolger Windows 7 wel een grote hit. Microsoft verkocht in de eerste drie jaar ruim 630 miljoen Windows 7-licenties.

De ondersteuning van Windows 7 stopt op 14 januari 2020.

Tweede grote update Windows 10

Het stoppen met Vista komt tegelijkertijd met de uitrol van de tweede grote update van Windows 10. Een klein jaar na de vorige serieuze update verrijkt Microsoft de nieuwste Windows-versie met onder meer de nieuwe 3D-versie van Paint, nachtmodus, nieuw privacy-overzicht en een wat strakker startmenu.

Lees meer over:

Deel via