Eerste indruk LG G6: meer scherm in strakker design

Eerste indruk LG G6: meer scherm in strakker design

07-03-2017 12:10 Laatste update: 26-04-2018 22:51

LG's nieuwe smartphone werd vorige week aangekondigd, maar we konden hem al een paar uurtjes testen op de redactie.

Zodra je de G6 in je handen hebt, valt meteen het scherm op. De LG G6 heeft geen schermverhouding van 16:9, zoals de meeste smartphones en tv's. In plaats daarvan heeft LG gekozen voor een scherm van 18:9. Daarmee is die in verhouding wat langer en smaller dan bijvoorbeeld een iPhone 7 Plus. 

Mede door dit nieuwe schermformaat kan de G6 twee apps naast elkaar tonen. Handig als je bijvoorbeeld tegelijk Facebook en Facebook Messenger open hebt staan. Of een Youtube-video wil kijken, terwijl je aan het browsen bent op het web.  

Jammer is wel dat je niet meerdere tabbladen van dezelfde webbrowser naast elkaar kunt zien. Als ik twee webpagina’s tegelijk open wil hebben, moet ik dus twee verschillende browsers gebruiken. Het duurt nog wel even voordat de G6 op de markt komt, dus LG heeft nog tijd om de optie om twee sites makkelijk naast elkaar te zien in te bouwen.

Nog een klein nadeel van het nieuwe grote scherm: voor mijn kleine handjes is die nét iets te groot. Ik kan niet bij het drop-down menu zonder de telefoon het toestel te verschuiven in mijn hand. 

Handige foto-modus

Zodra je de camera opent, wordt het voordeel van het nieuwe scherm meteen duidelijk. Je kan namelijk meteen zien wat voor foto je hebt gemaakt. Is die is mislukt, kan je hem meteen verwijderen. Dat scheelt een hoop mislukte foto’s op je geheugenkaart. 

Helaas neemt hij in deze modus voorlopig nog alleen foto’s in het 4:3-formaat, als een vierkantje dus. Wil je foto’s schieten in de gebruikelijke 16:9 of het nieuwe 18:9-formaat, dan neemt de camera weer het hele scherm in beslag. Je kunt hier wel makkelijk tussen wisselen. 

Sowieso werkt de camera in onze korte kennismaking erg lekker. We waren vooral onder de indruk van de beeldstabilisatie. Je kan prima een wandeling maken terwijl je filmt, op het beeld zie je er bijna niks van. 

Verder lijkt de G6 op veel fronten een vooruitgang vergeleken met de G5 van vorig jaar. De batterij is groter, de camera is verbeterd, en in tegenstelling tot de G5, is de G6 wel waterdicht. Dat betekent ook dat de batterij niet meer verwisselbaar is. 

Groter scherm, kleiner oppervlak

De G6 is qua oppervlakte kleiner dan de G5 en dan die van de iPhone 7 Plus, maar het scherm van de G6 is desondanks groter, dankzij de dunne schermranden. De G5 had een scherm van 5,3 inch, die van de G6 is met 5,7 inch net een stukje groter. Je krijgt dus meer scherm voor minder toestel. 

Dat was ook het doel van de G6, vertelt LG-manager Jeroen Peters aan Bright. LG merkte dat de smartphone steeds meer taken ging overnemen die je normaal gesproken op de computer uitvoerde, zoals je bankzaken, films kijken of kleding bestellen. Om dat beter te faciliteren, moet het scherm groter worden, maar het toestel zelf niet. Hij moet immers nog wel makkelijk in je broekzak passen. Dat is met de G6 wel gelukt.  

In april te koop, prijs nog vraagteken

De vraag is nog wanneer de G6 te koop is. LG heeft 'de ambitie' om hem begin april te lanceren. De grote rivaal, Samsung, heeft dan al zijn Galaxy S8 aangekondigd, maar dat toestel is mogelijk pas eind april verkrijgbaar.

De prijs van de LG G6 is nog een ‘discussiepunt’, zegt Peters. Maar volgens hem kunnen we verwachten dat de prijs in lijn met andere vlaggenschip-toestellen zal zijn. Om echt de strijd met Samsung en Huawei aan te gaan, zou LG in elk geval ervoor moeten zorgen dat hij niet duurder is dan de concurrentie.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk