Nederlandse game Horizon Zero Dawn oogst lof

Nederlandse game Horizon Zero Dawn oogst lof

20-02-2017 14:02 Laatste update: 26-04-2018 23:22

De game Horizon Zero Dawn van het Nederlandse Guerrilla Games wordt bejubeld door de internationale game-media.

Guerrilla is met zijn Amsterdamse kantoor en 250 werknemers met afstand de grootste Nederlandse gamestudio. Het bedrijf, dat vooral bekend is door zijn schietspellen Killzone, heeft alleen nooit écht lovende recensies gekregen. Tot nu. Horizon Zero Dawn komt op 1 maart uit en vandaag publiceren veel gamemedia hun review. Wat blijkt: alle grote internationale gamewebsites, variërend van Polygon tot Giant Bomb, belonen het spel met negens en tienen.

Een unieke situatie, volgens gamejournalist Jan Meijroos: "Het is de eerste keer dat een grote Nederlandse game zo lovend door de internationale pers wordt ontvangen. Dat is niet alleen goed voor Guerrilla, maar ook voor het aanzien van de Nederlandse gamesindustrie." Meijroos ging onlangs voor het Bright YouTube-kanaal op bezoek bij Guerilla Games. Kijk zijn vlog hieronder:

Robotdieren

Meijroos heeft al zo'n twintig uur in Horizon Zero Dawn zitten. Het spel speelt zich duizenden jaren na een grote ramp af, waardoor de mensheid weer leeft in stammen en de natuur de moderne wereld heeft overgenomen. In die natuur vind je robots die ronddwalen alsof het dieren zijn. Aan jou de taak om het mysterie van deze dierachtige robots en hun herkomst te ontrafelen. Dat doe je door missies te spelen, variërend van het uitroeien van vijandige stammen tot het kapotmaken van deze robots om belangrijke materialen te verzamelen.

"Het verhaal is een stuk beter dan dat van de Killzone-spellen van Guerrilla", zegt Meijroos. "Die waren toch altijd een beetje oppervlakkig. Deze keer blijft het grote mysterie van Horizon Zero Dawn je hongerig houden."

'Een van de mooiste games ooit'

Meijroos prijst ook de spelwereld van Horizon Zero Dawn: "Normaal zijn post-apocalyptische games altijd grauw en grijs. maar dit spel is kleurrijk en zonnig. Daarnaast is dit één van de allermooiste games ooit gemaakt."

Dat komt volgens hem doordat Guerrilla is overgenomen door Sony. Dat gebeurde in 2005, waardoor de Nederlandse studio exclusief games maakt voor het PlayStation-platform. Doordat Guerrilla een direct lijntje heeft met Sony kan het zijn games optimaliseren voor dit platform, waardoor ze er zo fraai uitzien.

De gametechnologie van Guerrilla is zo goed dat gamelegende Hideo Kojima zelfs een nieuwe studio in Amsterdam start. Daar werkt de ontwikkelaar met het Nederlandse bedrijf samen aan zijn nieuwe game Death Stranding. Guerrilla-directeur Hermen Hulst kondigde deze samenwerking eind vorig jaar aan.

Games met open werelden populair

Het succes van Horizon Zero Dawn komt volgens Meijroos ook niet onverwacht: "De laatste vijf jaar zijn openwereldgames waarin je vrij kunt rondbewegen enorm populair. Neem bijvoorbeeld Grand Theft Auto of de Ubisoft-games Assassin's Creed an Watch Dogs. Gamers houden van dit genre omdat het vrijheid biedt."

Een andere Nederlandse gamestudio die internationaal veel succes boekt is Vlambeer. Dit bedrijf is in 2013 bekend geworden met de mobiele game Ridiculous Fishing. "Maar je kunt Vlambeer, dat bestaat uit een paar man, echt niet vergelijken met Guerrilla. Wat Hermen Hulst met Horizon Zero Dawn presteert is echt heel bijzonder."

Lees ook onze game-reviews.