Tim Cook: ‘Nepnieuws is één van de grote problemen van deze tijd’

Tim Cook: ‘Nepnieuws is één van de grote problemen van deze tijd’

10-02-2017 15:12 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Apple-CEO Tim Cook vindt de online verspreiding van nepnieuws één van de grote problemen van deze tijd.

Dat zegt Cook, die deze week een tour door Europa doet, in gesprek met Good Morning Britain. “We moeten consumenten de middelen geven om hierbij te helpen, we moeten een deel filteren voordat het openbaar wordt zonder dat we de geweldige openheid van het internet verliezen”, zegt Cook. Nepnieuws is volgens Cook één van de grote problemen van deze tijd, “en er is geen makkelijke oplossing voor”.

De verspreiding van nepnieuws is sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in opspraak. Volgens critici heeft Donald Trump mede gewonnen omdat zijn kiezers in nepnieuws zijn getrapt. Er werd daarbij ook vaak naar Facebook gewezen. Facebook-CEO Mark Zuckerberg ontkende in eerste instantie nog de invloed van Facebook op de verkiezingen.

Later ging Facebook echter de strijd aan met nepnieuws, door het makkelijker te maken melding te maken van berichten die bewust leugens als nieuws verspreiden. Daarbij krijgt het bedrijf ook hulp van externe factcheckers. Google wil nepnieuws ondertussen aanpakken door advertenties te verwijderen van sites met nepnieuws. Amerikaanse president Trump gebruikt de term zelf ook regelmatig, meestal in een poging nieuws dat wel degelijk echt is onderuit te halen. Trump noemt de media zijn grootste vijand.