Amerikaanse klimaatdata gered door Nederlander

Amerikaanse klimaatdata gered door Nederlander

26-01-2017 12:23 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Het bedrijf van een Nederlander maakt backups van Amerikaanse overheidssites om belangrijke data over klimaatverandering online te houden. De regering Trump wil die data offline gaan.

De Amerikaanse overheid heeft de afgelopen jaren een schat aan informatie over het klimaat en klimaatverandering verzameld en openbaar gemaakt. Maar wetenschappers vreesden dat de nieuwe regering onder leiding van klimaatscepticus Donald Trump de data snel onvindbaar zal maken.

Niet onterecht, zo bleek. Op de dag van de inauguratie verdwenen de klimaatpagina's al van de site van het Witte Huis en gisteren beval Trump de Environmental Protection Agency (EPA) om de klimaatpagina's offline te halen.

Om ervoor te zorgen dat het allemaal niet verloren gaat, begonnen de wetenschappers vorige week aan het veilig stellen van de info. Op de campus van de University of California werken zij dag en nacht aan het schrijven van scripts om grote databases te downloaden en websites te archiveren. En daar komt de Nederlander Michael Riedijk om de hoek. Hij is ceo van het Canadese bedrijf PageFreezer, dat gespecialiseerd is in het archiveren van websites. Toen hij lucht kreeg van het initiatief bood hij zijn diensten gratis aan, vertelt hij aan RTL Z.

150 websites gearchiveerd

"Deze beweging is begonnen in de VS en Canada uit angst dat belangrijke klimaatdata kwijt zou raken. En dat gebeurt op dit moment ook écht. Ik krijg bericht uit het netwerk dat servers daadwerkelijk weggeplukt worden", vertelt Riedijk. "Wij hebben inmiddels de 150 meest belangrijke websites gearchiveerd en blijven dat doen om straks de verschillen te kunnen tracken. De backups draaien nu op onze servers."

Die servers staan onder andere in Nederland en dat is belangrijk. Daarmee wordt het voor de overheid in de VS haast onmogelijk om alsnog de data offline te krijgen. PageFreezer archiveert continu honderdduizenden webpagina's van de Amerikaanse overheid, zegt Riedijk. Binnen een paar weken moet de data van de websites ook weer daadwerkelijk toegankelijk en doorzoekbaar worden voor het publiek.

Belangrijk voor wetenschappers

Vooral de gegevens die de EPA heeft verzameld, zijn belangrijk voor wetenschappers. Op het moment van schrijven zijn de klimaatpagina's nog niet offline, maar de verwachting is dat dat niet lang meer duurt. Via zijn contacten op de universiteiten van Pennsylvania en Oregon hoort Riedijk dat de pagina's van EPA waarschijnlijk vandaag al uit de lucht gaan, maar het is te laat voor Trump: "Wij hebben al een kopie getrokken", zegt hij.

"Ik doe mee omdat dit is wat wij als bedrijf doen. Het gaat om miljarden dollars aan onderzoek. Iets wat niet verdwijnt als je die data van het internet haalt. Het klimaatprobleem is één van de belangrijkste problemen die we als mensheid moeten oplossen. Dit voelt daarom als 'the right thing to do'", vertelt de ceo van PageFreezer. "Wij leveren precies die technologie die deze data kan redden. Dus ik zie het ook als een soort showcase."

Bewaarplicht

Het Canadese PageFreezer laat zich normaal gesproken juist inhuren door overheden, banken en andere grote bedrijven om webpagina's te archiveren. Die instellingen laten hun websites en data archiveren omdat er een bewaarplicht voor hun gegevens geldt of omdat ze een archief willen hebben voor als ze aangeklaagd worden, bijvoorbeeld op basis van iets wat op hun website gestaan zou hebben.