Bedrijf dat smartphones kraakt nu zelf gehackt

Bedrijf dat smartphones kraakt nu zelf gehackt

12 januari 2017 om 17:58
Laatste update: 27 april 2018 om 00:24

Het Israëlische Cellebrite, dat voor overheden smartphones kraakt, is gehackt.

Bij de hack bij Cellebrite zou 900 GB aan data zijn buitgemaakt, meldt Motherboard. Het bedrijf bevestigt de hack. Het zou behalve om gegevens over klanten ook gaan om technische informatie over producten. Cellebrite verkoopt apparatuur en software waarmee gegevens van vergrendelde mobiele apparaten zijn te halen, bijvoorbeeld sms'jes en e-mails.

Onder de klanten van het bedrijf zijn inlichtingendiensten en andere overheden. Het gaat volgens Motherboard ook om overheidsdiensten in Rusland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Bij de hack zijn wellicht gegevens van in beslag genomen smartphones uitgelekt. Maar volgens Cellebrite zouden de bestanden alleen contactgegevens en versleutelde wachtwoorden bevatten.

San Bernardino

Toen de FBI vorig jaar de iPhone van San Bernardino-schutter Syed Farook wist te kraken, wezen geruchten ook op de diensten van Cellebrite, maar of het Israëlische bedrijf een rol heeft gespeeld, is niet bekend. De Amerikaanse inlichtingendienst wist in elk geval wel data uit de iPhone 5C van de terrorist te krijgen. Rond die iPhone ontstond een rel, doordat de FBI eerst de hulp van Apple vroeg, wat de iPhone-producent weigerde. Uiteindelijk had de FBI de hulp van Apple niet nodig.

Lees meer over:

Deel via