The Grand Tour meest illegaal gedownloade show ooit

The Grand Tour meest illegaal gedownloade show ooit

12-12-2016 08:25 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Amazons autoshow The Grand Tour is nu al de meest illegaal gedownloade show ooit op het internet.

Dat meldt The Daily Mail. Het Britse dagblad sprak met het tracking-bedrijf Muso dat onder andere illegale downloads van films en series in de gaten houdt. Volgens Muso is The Grand Tour, dat vanaf 18 november wordt uitgezonden, recordbreker en is de show de meest gedownloade in de geschiedenis.

The Grand Tour wordt gepresenteerd door Jeremy Clarkson die bekend is van het Britse autoprogramma Top Gear. Clarkson werd in 2015 door de BBC ontslagen vanwege agressie tegen een producent van het programma. In 2016 strikt Amazon de controversiële autogek om The Grand Tour te presenteren. De kijkcijfers op Amazon Video zijn goed maar volgens Muso werd de eerste aflevering liefst 7,9 miljoen keer illegaal gedownload. De tweede aflevering werd 6,4 miljoen keer illegaal bekeken.

De show kost Amazon 190 miljoen euro, en maakt het de duurste sinds de oprichting van Amazon Video. Volgens Muso loopt Amazon vele miljoenen aan inkomsten mis door het massaal downloaden van het programma. "Het is ongekend, het programma is vaker gedownload dan bijvoorbeeld het populaire Game of Thrones", aldus Chris Elkes van Muso.

Amazon ziet het programma als aas om nieuwe abonnees aan zich te binden. Lidmaatschap van de online videodienst kost 85 euro per jaar. Ondanks de vele illegale downloads laat Amazon weten dat Clarkson wereldwijd online kijkcijfers breekt. Amazons videodienst zou later deze maand in Nederland beschikbaar komen.