T-Mobile stapt naar rechter over netneutraliteit
T-Mobile start een rechtszaak omdat zijn dienst om klanten gratis muziek te laten streamen door een vandaag aangenomen wet illegaal is geworden.
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een sterkere netneutraliteit dan de Europese variant. Netneutraliteit houdt in dat al het internetverkeer gelijkwaardig moet worden behandeld. Een provider mag dus niet meer geld vragen voor bijvoorbeeld het kijken van Netflix, maar mag ook niet bepalen dat het dataverbruik van Spotify niet meetelt voor jouw internetbundel. T-Mobile kondigde gisteren Datavrije Muziek aan: een dienst waarmee je onder andere Spotify, Deezer en Tidal kunt streamen zonder dat er MB's van je databundel af gaan. Dat is in strijd met de nieuwe netneutraliteitswet.
De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de nieuwe wet handhaven: "We doen eerst onderzoek naar T-Mobile en kunnen dan handhaven." T-Mobile zegt dat het doorgaat met Datavrije Muziek. Ook stapt T-Mobile naar de rechter 'om de belangen van haar klanten te verdedigen'. T-Mobile zegt 'zeer verwonderd' te zijn dat de Nederlandse politiek een netneutraliteitswet aanneemt 'die conflicteert met de Europese variant'. Volgens T-Mobile staat zijn dienst, zonder kosten, open voor elke audiostreamingsdienst. "Alle aanbieders van audiodiensten kunnen zichzelf aanmelden."
De GSMA, de internationale belangenorganisatie van telecomproviders, zegt dat de Nederlandse netneutraliteit in strijd is met de Europese versie. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is kritisch over de nieuwe dienst van T-Mobile: "Aanbieders van internettoegang moeten zich niet als poortwachter gaan bemoeien met de diensten die jij over het internet wil gebruiken: al het verkeer moet op gelijke wijze, zonder discriminatie behandeld worden."
Prijsdiscriminatie verboden in Nederland
Nederland is één van de weinige landen waar al jaren een sterke netneutraliteitswet gold, maar deze werd in april vervangen door de Europese netneutraliteit. Een maand later scherpte het ministerie van Economische Zaken de netneutraliteit aan. De belangrijkste verandering is dat prijsdiscriminatie - ook wel 'zerorating' genoemd - in Nederland is verboden. Het niet meetellen van muziekstreaming voor de databundel van T-Mobile is een voorbeeld van zerorating.
Zerorating klinkt aantrekkelijk, maar het zorgt er volgens de ACM voor dat het voor concurrenten van deze diensten lastiger wordt om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk blijft er dan één grote speler op de markt, terwijl concurrentie tussen bedrijven voor de consument uiteindelijk voordeliger is en innovatie stimuleert, zo luidt de redenatie.
Een motie van PVV om de Europese netneutraliteit aan te nemen werd verworpen. Volgens de PVV zouden de strengere Nederlandse regels de Nederlandse providers 'in een slechtere concurrentiepositie' plaatsen.