Dit is er nieuw in iOS 10

Dit is er nieuw in iOS 10
13 juni om 19:20
Laatste update: 27 april om 05:34

Apple presenteerde een waslijst aan nieuwe features in iOS. Ook stelt Apple meer van zijn apps open voor ontwikkelaars.

Er is een nieuwe versie van iOS aangekondigd. iOS 10 volgt in het najaar het huidige iOS 9 op via een gratis update. Vanaf juli is de publieke bèta beschikbaar. Alle iPhones vanaf de iPhone 5 ondersteunen iOS 10. De iPad Pro-modellen worden geüpdatet, evenals de iPad 4, iPad Air, iPad Air 2 en de iPad mini (2e, 3e en 4e generatie). Ook de iPod Touch werkt met iOS 10. De iPhone 4S, iPad 2 en 3, de eerste iPad mini en de iPod touch 5G worden niet meer ondersteund.

Open systeem

Misschien wel het opvallendst in de presentatie was dat Apple verschillende onderdelen toegankelijk maakt voor ontwikkelaars. Zo krijgen zij toegang tot de API van Siri. Dat heeft voordelen voor gebruikers, die bijvoorbeeld een Uber kunnen oproepen via de virtuele assistent of een nieuwe sportsessie starten met Runkeeper.

Ook nieuw: je iPhone optillen is voldoende om meteen het lockscreen te zien. Het vergrendelscherm wordt helemaal vernieuwd. Zo kun je via 3D Touch direct bepaalde app-functies gebruiken, zoals reageren op iMessages. De Camera-app kun je voortaan vanuit het vergrendelde scherm openen door vanaf de rechterkant van het scherm naar het midden te schuiven.

De Foto’s-app krijgt een update. Het is met iOS 10 mogelijk om plaatjes op te slaan op bepaalde locaties. Helemaal nieuw is Advanced Computer Vision. De app herkent bepaalde gezichten en bundelt ze in verschillende fotomappen. Verder herkent Foto’s ook objecten en kun je herinneringen gaan bekijken, bijvoorbeeld op een bepaalde datum of op locaties, zoals 'op het water'. Dit lijkt op Google Photos, maar volgens Apple werkt het niet in de cloud maar op het toestel zelf. <drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f8e4af8f-97f5-4cc2-b438-2e9034a82c44"></drupal-entity>

Veel apps vernieuwd

De Kaarten-app heeft in iOS 10 een nieuw design met 'proactive' functies die suggesties geven van bepaalde plekken. De routeweergave is vernieuwd en je kunt langs de weg zien waar er bijvoorbeeld tankstations en restaurants zitten. Ook Kaarten wordt opengezet voor ontwikkelaars, zodat je direct vanuit de app een reservering kunt maken voor eettentjes of een taxi bestellen.

Apple Music (inmiddels 15 miljoen betaalde gebruikers) krijgt een redesign, met grotere letters en meer ruimte voor plaatjes, zoals platenhoezen. In de bibliotheek is nu ook plek voor gedownloade muziek en er is ondersteuning voor songteksten, zodat je mee kunt lezen en zingen. Over het algemeen zegt Apple de navigatie te hebben verbeterd.

Apple News krijgt eveneens een nieuw design met grote koppen en veel plaatjes. News gaat werken met abonnementen, zodat je vanuit de app artikelen kunt lezen van verschillende magazines. Wanneer Apple News in Nederland beschikbaar komt is nog niet bekend, terwijl de app werd gebouwd door Nederlanders. <drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="10ee5dd2-7242-4861-927f-fc1681a665c4"></drupal-entity>

Home-app en grotere emoji

HomeKit lijkt eindelijk wat te worden met de nieuwe Home-app. Dit wordt de hub van waaruit je jouw slimme huis bedient. Zo kun je de thermostaat bedienen en de lichten aan- en uitzetten. Je kunt bepaalde 'scenes' instellen waarmee je vooraf bepaalde setups inschakelt. Dat werkt ook met Siri.

De telefoon krijgt een update. Zo kun je gemiste oproepen laten noteren in plaats van een voicemail af te luisteren. Onbekend is hoe en of dat ook al in het Nederlands gaat werken. Verder kun je voortaan telefoontjes ontvangen van andere apps, zoals WhatsApp.

In Messages wordt het delen van linkjes, foto’s en video’s mooier, omdat je direct previews kunt bekijken. Groots aangekondigd ook: emoji zijn voortaan drie keer groter. Ook iMessages gaat open voor ontwikkelaars voor meer functies in de chat-app, die je via een app-drawer kunt openen.

Meer Apple-nieuws van vanavond:

Apple hernoemt OS X tot macOS en voegt Siri toe 

Apple Watch-apps een stuk sneller in WatchOS 3

Lees meer over:

Deel via