'Craig Wright is niet de bedenker van Bitcoin'

'Craig Wright is niet de bedenker van Bitcoin'

03-05-2016 07:12 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Craig Wrights bekentenis dat hij die mysterieuze bedenker van de Bitcoin is, is met grote scepsis ontvangen.

Even leek er een einde te komen aan alle speculaties over de identiteit van de anonieme Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto. De Australiër Craig Wright bekende maandag tegenover de BBC, The Economist en GQ dat hij de man was waarnaar al jarenlang werd gezocht. Maar is dat wel zo? De twijfels zijn groot. En werden alleen maar groter naarmate de dag vorderde.

Het belangrijkste verwijt aan Wright is dat hij het bewijs dat hij inderdaad Satoshi Nakamoto is niet openbaar heeft gemaakt. In plaats daarvan liet Wright enkele journalisten zien dat hij beschikt over cryptografische sleutels die dateren uit de begindagen van de Bitcoin. Beschikt Wright inderdaad over die sleutels, dan zou dat een hele sterke aanwijzing zijn dat hij Nakamoto is.

Maar Wrights claim dat hij beschikt over een oude signature van Nakamoto leidt vooralsnog tot hoongelach. Security-onderzoeker Dan Kaminsky wijst erop dat Wright een vermoedelijk een opnieuw gefomatteerde signature van Nakamoto uit 2009 heeft gebruikt – waarmee Wright niets bewijst. “Dit is een scam”, oordeelt Kaminsky dan ook.

Eerder al grote twijfels

Het is niet voor het eerst dat er een link wordt gelegd tussen Craig Wright en Satoshi Nakamoto. En het is ook niet voor het eerst dat er vervolgens grote twijfels ontstaan. Nadat Wired en Gizmodo in december schreven dat Wright wel eens Nakamoto kon zijn, kwam al snel naar buiten dat acht blogposts van Wright die dateerden uit de begindagen van de Bitcoin, jaren later waren aangepast om er verwijzingen naar de Bitcoin in op te nemen.

Bovendien bleek een cryptografische sleutel uit 2008 die zogenaamd van Nakamoto zou zijn, te zijn aangemaakt met crypto-software die in 2008 nog helemaal niet bestond. Net als nu had het er dus alle schijn van dat Wright ons graag wil doen geloven dat hij Nakamoto is, maar dat het bewijs dat hij daarvoor aandraagt de toets der kritiek niet kan doorstaan.

Wright snakt naar erkenning

De vraag is nu of Wright nog met overtuigender bewijs gaat komen dat hij de bedenker van de Bitcoin is. Daar lijkt het niet op. “Ik blijf niet door hoepels springen”, verklaarde Wright al tegenover The Economist. Een verzoek van het tijdschrift om extra bewijs te sturen dat hij over de vroege private Bitcoin-sleutels beschikt, wees hij af.

“Wright snakt naar erkenning”, stelt The Economist op basis van het gesprek met hem. Wright lijkt niet de publiciteitsschuwe excentriekeling die hij voorwendt te zijn. Maanden voordat Wired en Gizmodo voor het eerst over hem publiceerden, nam Wright al contact op met Andrew O’Hagan, een Schotse schrijver die een ongeautoriseerde biografie over Wikileaks-oprichter Julian Assange schreef. O’Hagan werkt op dit moment aan een artikel over Wright voor de London Review of Books.

In december schreef Wired al in het eerste artikel over Wright: “Het is van tweeën één: ofwel Wright heeft de Bitcoin uitgevonden, of hij is een briljante hoaxer die ons erg graag wil doen geloven dat hij dat heeft gedaan.” Gelet op de bewijzen die er tot nu toe zijn, lijkt de tweede optie verreweg het meest waarschijnlijk.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s