De ultieme reisgadgets?

De ultieme reisgadgets?

08-05-2016 09:01 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Wie een paar dagen op reis gaat, moet kritisch zijn over de spullen die hij meeneemt. Rutger nam dit mee naar New York.

De allereerste keuze die gemaakt moet worden als je gaat reizen: wat neem ik mee aan tassen en koffers? Als het ook maar een klein beetje mogelijk is, zorg dan dat je geen koffers hoeft in te checken. Dat scheelt je tijd voor het instappen, bij de bagageband én als je na een vertraging een andere vlucht wilt nemen, mag dat alleen als je koffers nog niet in het andere toestel zitten. In mijn geval scheelde het me 5 uur vertraging dat ik geen ingecheckte koffers had.

Gezien je nogal wat meters maakt op de meeste reizen is een trolly op wieltjes wel praktisch. Kies er altijd eentje die klein genoeg is om bij alle maatschappijen als handbagage mee te mogen. Wij kozen voor de stijlvolle met rubber afgewerkte 22" Rolling Thunder van The North Face (prijs tussen de €200 en €250). Een mooi afgewerkte en praktische koffer. Geen knerpende wieltjes en geen uitscheurende voering, desondanks weegt de koffer slechts 3 kilo.  Bovenaan zit een lusje met een 'Sherpa strap', waaraan geen Sherpa, maar een tweede tasje gehangen kan worden. Ook handig. 

Weinig Thunder als je Rollt met de North Face Rolling Thunder. Gelukkig maar.

Officieel mag je met de meeste vluchten een 'accessoire' meenemen naast je koffer. Een toilettas, een laptop of een aktetas. Wij kozen wat risicovol voor de Qwstion Daypack. Die mag je geen aktetas meer noemen, maar ik kwam er mee weg. Hij is als handtas te dragen (portrait of landscape) en als rugzak. Omdat je overdag toch wel een tasje mee wilt hebben in de stad, een ideale toevoeging aan de Rolling Thunder. Stijlvol genoeg ook voor een bezoekje aan The Met Breuer: "I love your backpack, where did you get it?" vroeg de winkelbediende van de Phaidon-shop. 

Qwstion Daypack en Rico Theta S op een Citibike.

Qwstion Daypack. De lussen voor de rugzak kun je naar binnen vouwen. De handvatten kun je ook op de lusjes onder in beeld vastzetten voor "landscapemode".  

Muziek luisteren én rust aan de kop

Een absolute no-brainer is de Bose QuietComfort 25. De beste noise-cancelling koptelefoon die je kopen kunt. Het nadeel is dat je een flinke doos meekrijgt, maar omdat het een over-ear hoofdtelefoon is kun je hem gerust de hele vlucht dragen zonder dat je oorschelpen zeer gaan doen. Zet het knopje om en plots merk je wat een teringherrie een vliegtuig eigenlijk heeft, zelfs voor het opstijgen. De Quietcomfort is er in een Android- en een iPhone-versie. Dat verschil zit hem eigenlijk alleen in de afstandsbediening in het snoer. Handsfree gesprekken voeren kan ook met deze koptelefoon. 

​​

Bose QuietComfort 25, B&O 3i, iPhone 6S Plus, iPhone 6, iPad Mini

Kleding

Vijf paar sokken en vijf onderbroeken én dan? New York in april kan nogal wisselvallig zijn. De voorspelling zei 19 graden, het werden er 26. Maar kleding meenemen voor alle mogelijkheden levert al gauw een overvolle tas op. De meeste winst is te halen met een jas die bij hoge en lage temperaturen werkt. En die bovendien niet te veel ruimte inneemt als hij toch in de tas gepropt moet worden. Ook hiervoor klopten we aan bij The North Face. Zijn Thermoball-producten zijn heel klein op te vouwen, geven genoeg warmte zonder zweterig te worden én in de juiste kleur loop je er niet bij als een bergbeklimmer. We kozen voor de Thermoball Hybrid Hoodie in Spruce Green. Dat bleek het ideale jas voor temperaturen die schommelden tussen de 6 en 26 graden op de dagen dat wij er waren. De jas is op te vouwen in zijn eigen jaszak, weegt bijna niets en heeft twee afsluitbare zakken. Handig.  

Thermoball Hybrid jasje op de fiets

Dezelfde jas, maar dan opgevouwen in zijn eigen jaszak. 

E-mail, video, lezen, foto's

Dan wordt het ingewikkeld, want in theorie kun je op een iPhone e-mailen, boeken lezen en er foto's en video's mee maken. Maar ideaal is het niet. Dus legden we wat apparaten naast elkaar. In het vliegtuig en in Central Park is het prettig als je iets te lezen hebt. Je zou een echt boek mee kunnen nemen, een iPad, iPhone, Laptop of e-reader. 

Een boek, iPad Mini, Kobo Glo HD, iPhone 6S Plus, iPhone 6

Nadeel van een echt boek is dat ze nogal groot zijn en je niet een hele bibliotheek mee kunt slepen. Voordeel is dat het de minst vermoeiende vorm van lezen is. Dat zorgt er ook voor dat de iPhone en iPad afvallen als e-reader. Vraag je dus af hoeveel je gaat lezen. Heb je aan 1 boek genoeg? Neem die mee, die hoef je niet op te laden immers, kost niet teveel bij schade of verlies en wordt zo lekker fysiek aangetast door je reis voor een blijvend souvenir. Wil je meerdere boeken mee, dan is de Kobo Glo HD een fijn en betaalbaar alternatief. 

Canon DSLR, Sony RX100, Canon Legria Mini X, Ricoh Theta S, GoPro, iPhone 6S Plus, iPhone 6

Wie mooie foto's en video's wil maken onderweg heeft eindeloos veel opties. Dit lag bij ons in de la. Van actioncam tot 360-graden-camera. Wil je zo licht mogelijk reizen, dan is de iPhone 6S de meest geschikte kandidaat. Wil je de mooiste foto's kunnen maken, zonder met een DSLR te slepen, kies dan de onvoorstelbaar goeie Sony RX100 (Mark IV als je budget het toelaat, maar de eerdere modellen zijn ook geweldig). Wil je een filmpje schieten zonder je telefoonaccu leeg te trekken, dan is de Canon Legria Mini X een handige toevoeging. Wij stopten de Ricoh Theta S in de tas, omdat New York bijzonder geschikt is voor 360 graden foto's. 

Macbook Pro, Logitech K480, iPad Mini, iPhone 6S Plus, iPhone 6.

Moet je ook nog af én toe een mailtje versturen of wil je een video kijken op een eigen device dan kun je kiezen voor zwaar en volledig, of licht en met compromissen. Wij stopten uiteindelijk de iPad Mini in de tas. Scherm is groot genoeg voor een filmpje of een lang stuk typen, maar de accu gaat langer mee dan die van de laptop en hij weegt beduidend minder. Vergeet ook niet een stekkerverloopje mee te nemen. Er zijn plenty multi-usb laders te koop die 100 - 240V aankunnen, dan kun je met 1 verloopje al je apparaten weer opladen. Nog een reden om die laptop thuis te laten. Een powerbank is ook geen overbodige luxe. 

Grootste teleurstelling: Apple Watch

De Apple Watch leek me een geweldige reiscompagnon, maar dat viel flink tegen. Ik maakte gebruik van de Citibikes in New York (aanrader) en moest steeds de telefoon fietsend uit de broekzak halen om te kijken waar ik de fiets kon parkeren. Een app voor het horloge zou dat een stuk makkelijker maken. Ik dacht bovendien superstoer mijn pols onder de scanner te kunnen leggen om in te checken in het vliegtuig. Wat denk je? Mijn pols met het horloge erom past niet onder de scanner. Droevig. 

Paklijst

Onze ideale paklijst voor een volgende trip zou er als volgt uit zien:

Qwstion Daypack
Rolling Thunder 22"
iPhone SE
​iPad Mini
Logitech Focus
Bose QuietComfort 25
Paperback
USB-multilader 4x
VS-verloop
North Face Thermoball Hybrid
5 onderbroeken
5 t-shirts
1 extra broek
1 extra overhemd
1 extra trui

Wat zijn jouw ideale reisgadgets? Laat ze achter in de comments op onze Facebook-page.