Eureka, ammehoela! Alweer een Lamzac na-aper

Eureka, ammehoela! Alweer een Lamzac na-aper

13-04-2016 13:44 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Bram van Dijk

Het is te treurig voor woorden: Kozē loopt nu ook al binnen met hun kopie van de Hollandse Lamzac.

Jarenlang stond ontwerper Marijn Oomen op markten te zwoegen om zijn Lamzac Hangout aan de man te brengen. Afgelopen januari werd zijn concept ineens opgepakt en was het succes zo groot, dat het hem bijna te veel werd, zei hij eerder tegen Bright. En nu krijgt hij de ene na de andere copycat om zijn oren.

Bright TV ging langs bij het geschrokken Lamzac

De nieuwste treurige episode is de Kozē, een ‘opblaasbare bank’ die in 12 uur tijd al 26 duizend dollar opgehaald heeft op Kickstarter. “Zoals alle goede uitvindingen was Kozē geboren uit noodzaak,” durven de ‘bedenkers’ op te schrijven. Want toen ze lekker wilden ontspannen in hun hangmat na een hike, waren er niet genoeg bomen. Ene John besloot op een opgeblazen droge opbergtas te gaan zitten. “John zat net zo comfortabel als in een hangmat. Was deze zak nu maar een beetje groter geweest… Eureka.”

Eureka ammehoela, een goedkope rip-off zal je bedoelen.

2 miljoen dollar

Eerder werd Oomen al in de rug gestoken door Kaisr Original, een Amsterdams bedrijf dat een paar dagen na de Lamzac-hype ineens met een exacte kopie kwam. De teller van hun Indigo-campagne staat nu op 2,4 miljoen dollar. Nee hoor, het is geen diefstal, zeggen ze (Blendle, 9 cent), want die van ons is hoekiger.

Sterk staaltje omdenken

Extra nasty is dat de ‘ontwerpers’ van Kozē ook nog eens de hele boel omdraaien. Een van de backers vraagt: “In hoeverre scheelt dit van het concept van Kaisr?” Het antwoord van Kozē: “Wij hebben het patent aangevraagd en zullen naar hun project kijken. Dank voor de informatie!” Ook de Lamzac ‘zullen we doorspelen naar ons juridische team’.

Het moet niet gekker worden. Straks krijgt Lamzac nog een rechtszaak aan de broek voor het kopiëren van zijn eigen ontwerp.