CDA wil strengere drone-regels na bijna-botsing met vliegtuig bij Schiphol

CDA wil strengere drone-regels na bijna-botsing met vliegtuig bij Schiphol

3 april 2016 om 12:35
Laatste update: 27 april 2018 om 07:38

Het CDA eist strengere drone-regels en meer handhaving nadat een drone vrijdag bijna tegen een vliegtuig op Schiphol crashte. Zondag zat een drone een traumahelikopter in de weg bij Eelde.

Een drone is vrijdag rakelings langs drie vliegtuigen gevlogen op het moment dat die wilden landen op Schiphol. De vliegtuigen waren alle drie op weg naar de Zwanenburgbaan toen ze de luchtverkeersleiding waarschuwden. Na de meldingen is die landingsbaan tijdelijk gesloten. Drones mogen rond de luchthaven niet vliegen.

De vliegtuigen die wilden landen waren twee Cityhoppers van de KLM en een toestel van easyJet. Alle toestellen zijn veilig geland. Er is een onderzoek begonnen waar de drone vandaan kwam. Zondagmiddag had een net opgestegen traumahelikopter ook last van een drone boven het Drentse dorp Eelde.

"We moeten iets doen voordat het misgaat en niet pas als er een vliegtuig neerstort", reageert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert tegenover RTL Nieuws op de incidenten met een drone. Het is niet de eerste keer dat er problemen dreigden met vliegtuigen door een rondvliegende drone bij een vliegveld. "Maar toen ik er op 8 maart vragen over stelde aan staatssecretaris Dijksma, zei ze dat er genoeg regels waren en dat ik rustig kon gaan slapen. Nou, niet dus," zegt Van Helvert. Hij stuurt maandag nieuwe Kamervragen naar de staatssecretaris.

Van Helvert wil drie maatregelen: aangescherpte regels, strengere handhaving en een campagne om het publiek beter uit te leggen wat er wel en niet mag met drones. Die regels zijn er al een tijdje en zijn ook vrij duidelijk. Bekijk hierover het item uit Bright TV van vorig jaar:

Lees meer over:

Deel via