Android-winst van Google sinds 2008 uitgelekt: 22 miljard dollar

Android-winst van Google sinds 2008 uitgelekt: 22 miljard dollar

22 januari 2016 om 08:05
Laatste update: 27 april 2018 om 09:41

Google heeft sinds 2008 met Android 31 miljard dollar omgezet en 22 miljard dollar winst gemaakt. Dat onthulde Oracle in een rechtszaak tegen Google. Tot woede van het zoekbedrijf.

Uit die omzet van 31 miljard dollar zou het bedrijf 22 miljard dollar aan winst hebben opgestreken uit advertenties, mediaverkopen en apps, meldt Bloomberg. Het zijn cijfers waarmee Google zelf nooit naar buiten treedt. Om het bedrag in perspectief te zetten: in het boekjaar 2014 maakt Google in totaal 14,4 miljard dollar winst, de cijfers over 2015 volgen 1 februari. 

Volgens de beursgenoteerde techgigant uit Mountain View heeft het geen zin om de inkomsten of winsten van Android apart te vermelden, omdat deze "niet openbare financiële data zeer gevoelig zijn en aanzienlijke negatieve effecten hebben op het bedrijf." Het had de rechter dan ook gevraagd de bedragen te censureren.  

Softwarebedrijf Oracle en Google (tegenwoordige onderdeel van moederbedrijf Alphabet) gaan nu al zes jaar rollend over straat. Een historische copyrightrechtszaak omdat het volgens Oracle inbreukmakende Android anno 2016 de hele markt domineert.

De copyrightclaims van Oracle draaien om programmeertaal Java: eigendom van Oracle, maar jarenlang steevast gebruikt door Google in het succesvolle Android, zonder daarvoor te betalen.

De Oracle-advocaten brachten nog een saillant detail naar buiten. Google betaalde volgens hen twee jaar geleden 1 miljard dollar aan Apple. Voor dat astronomische bedrag kocht Google zich in om de standaardzoekmachine te worden op de iPhone.

 

Lees meer over:

Deel via