Deathmatch: iPad Pro vs Surface Pro 4

Deathmatch: iPad Pro vs Surface Pro 4

28-11-2015 14:02 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Apple en Microsoft hebben allebei een tablet-met-toetsenbord, ook geschikt als laptop. Welke is de beste?

Jaren geleden werd er sceptisch gereageerd toen Microsoft de Surface introduceerde: een tablet met een toetsenborddock die ook als laptop kan worden gebruikt. Kenmerkend aan de Surface is de kickstand aan de achterkant, waarmee je 'm rechtop kunt plaatsen. De Surface Pro 4 is het nieuwste model, sinds deze maand te koop in Nederland.

De iPad Pro is ook sinds kort te koop, en kan net als de Surface Pro 4 rechtop worden gezet. Apple heeft zelfs een toetsenbordcover ontwikkeld waarmee je de grote iPad ook als laptop kunt gebruiken. De Smart Keyboard is vooralsnog niet in Nederland te koop, maar Logitech biedt met zijn Create-toetsenbordhoes uitkomst.

Beide apparaten lijken veel op elkaar, maar verschillen in gebruik. De iPad Pro is vooral een tablet: een grote iPad die je aan een toetsenbord kunt koppelen. De Surface Pro 4 is vooral een laptop, die door het gebrek aan apps niet echt als functionele tablet kan worden gebruikt.

Design en scherm
De iPad Pro is voorzien van een 12,9 inch-scherm met een resolutie van 2732 bij 2048 pixels. Onder het scherm is dezelfde vingerafdrukscanner te vinden als in de iPhone 6S. De behuizing is gemaakt van aluminium, net als bij andere producten van Apple. De grootte van de iPad Pro is vergelijkbaar met twee iPad Mini's die naast elkaar worden gelegd. Om het heel simpel te zeggen: de iPad Pro is vooral een grotere iPad.

De Surface Pro 4 heeft een iets kleiner 12,3 inch-scherm met een resolutie van 2736 bij 1824 pixels. Het scherm oogt door zijn breedbeeldverhouding wat meer als een scherm van een normale laptop. Een voordeel van de Surface Pro 4 zijn de verschillende aansluitingen, zoals een usb- en microSD-poort. De Microsoft-tablet is wel wat dikker dan de iPad Pro, maar ze wegen vrijwel hetzelfde.

In tegenstelling tot de iPad Pro kan de Surface Pro 4 in allerlei verschillende standen worden gezet. Dit komt door de handige aluminium kickstand aan achterzijde, die je in elke gewenste positie kunt draaien. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om de Surface Pro 4 te gebruiken in bed, op schoot of tijdens het koken.

Het toetsenbord
Beide tablets worden niet standaard geleverd met een toetsenbord, maar zijn wel bedoeld om met het accessoire te worden gebruikt. De Surface Pro 4 heeft een toetsenbord dat grotendeels is te vergelijken met een normale laptop. De plastic toetsen kun je goed indrukken en laten je snel typen. Aan de onderzijde is tevens een trackpad aanwezig, waarmee je de muisaanwijzer bestuurt. De trackpad werkt alleen niet altijd even nauwkeurig, waardoor de kleine bluetooth-muis van Microsoft vaak uit de rugtas werd gehaald.

Het officiële iPad Pro-toetsenbord van Apple is nog niet in Nederland te koop. Voor de review hebben we daarom de Create van Logitech gebruikt, die tevens als een beschermende hoes fungeert. De plastic toetsen kun je net als bij de Surface Pro 4 goed indrukken, hoewel de ijzeren onderkant tijdens de winterdagen best koud aanvoelt. Daarnaast heeft het toetsenbord geen touchpad. Apple ondersteunt dergelijke aanwijzers niet in iOS.

Het gebrek aan een touchpad is het eerste grote verschil tussen beide apparaten. Terwijl je de Surface Pro 4 vooral gebruikt als een normale laptop, moet je bij de iPad Pro veelvuldig je vingers gebruiken om bijvoorbeeld apps te openen. Je wisselt dus veel tussen het toetsenbord en het scherm, wat minder fijn werkt dan de combinatie van een toetsenbord en trackpad.

De stylus
Beide apparaten worden ook geleverd met een stylus. De stylus van Microsoft is wat korter en dikker, de Apple Pencil wat langer en dunner. Het ruwere materiaal van de Microsoft-stylus is in gebruik fijner, maar de Apple Pencil ziet er weer wat mooier uit. In de praktijk zijn ze erg vergelijkbaar: je kunt hard of zacht drukken voor een dikke of dunne streep en beide tablets reageren snel en accuraat op de stylus, zelfs als je met je arm of andere hand op het scherm leunt.

Een voordeel van de Microsoft-stylus is dat aan de bovenkant een rubberen kopje zit waarmee je kunt gummen. Bij de iPad Pro moet je de gum selecteren in het menu van de betreffende teken-app. Daarnaast kun je de Surface-stylus via een magneetje aan de zijkant van de tablet vastmaken, terwijl je de Apple Pencil los moet meenemen.

De stylus van Microsoft wordt door een kleine AAAA-batterij van energie voorzien, die je vrij gemakkelijk kunt vervangen. De Apple Pencil werkt met een andere methode. De bovenkant van de stylus is een kapje dat je eraf kunt halen. Daaronder vind je een lightning-connector die je in de poort aan de onderzijde van de iPad Pro kunt steken. Laat 'm vijftien seconden zitten en je kunt weer dertig minuten tekenen.

Eén probleem: die oplaadmethode is gevaarlijk, want de connector kan bij het minste of geringste breken. Daarom levert Apple er ook nog een oplaadconnector bij, waardoor je de Apple Pencil op eenzelfde manier als de iPad Pro kunt opladen: gewoon met de bijgeleverde oplaadkabel. Kijk uit dat je die connector niet kwijt raakt, want het witte plastic dingetje is echt enorm klein.

De software
Het grote verschil tussen de Surface Pro 4 en iPad Pro is de software. Eerstgenoemde draait op Windows 10, de iPad Pro op iOS 9. Windows 10 is vooral gemaakt voor pc's en laptops, maar kan ook op tablets, telefoons en zelfs consoles draaien. iOS is oorspronkelijk ontwikkeld voor smartphones, en dat kun je zien. De rij met iconen bestaat uit vier apps, waardoor er heel veel schermruimte ongebruikt blijft. Dit geeft regelmatig het idee dat je een iPad gebruikt waarvoor de software nog niet helemaal is geoptimaliseerd.

Dat is echter niet zo. De iPad Pro ondersteunt bijvoorbeeld multitasken met twee app-schermen naast elkaar. Dit is bijvoorbeeld handig als je in het eerste scherm een e-mail opstelt en in het tweede scherm naar informatie zoekt. De Surface Pro 4 ondersteunt ook multitasken met twee schermen naast elkaar. Op beide apparaten werkt het fijn en productief. De iPad Pro draait alleen apps, de Surface Pro 4 ondersteunt ook 'normale' computerprogramma's. Neem bijvoorbeeld Photoshop. Op de iPad Pro kun je alleen de afgeslankte iOS-versie van het programma gebruiken, met de Surface Pro 4 kun je met de volledige Windows-versie foto's bewerken.

De Surface Pro 4 is daarentegen niet echt als tablet te gebruiken. Veel Windows-programma's zijn niet voor touchbesturing geoptimaliseerd, waardoor de knoppen te klein zijn om er goed op te drukken. De apps die wel voor het touchscreen zijn geoptimaliseerd, werken ook lang niet zo soepel als iOS-apps. De Surface Pro 4 kun je prima als tablet gebruiken tijdens het kijken van een video, maar ook niet veel meer dan dat.

Een innovatieve feature van de Surface Pro 4 is Windows Hello, waarmee je de computer ontgrendelt door in de frontcamera te kijken. Dit werk opvallend goed. Je gezicht wordt vaak binnen een seconde herkend, zelfs in donkere omgevingen. Het indrukken van de vingerafdrukscanner of het invoeren van een pincode of wachtwoord voelt dan een beetje oubollig aan vergeleken met Windows Hello.

Het voordeel van de iPad Pro is dan weer dat de accuduur beduidend beter is dan die van de Surface Pro 4. In standby-modus verbruikt de iPad Pro veel minder energie, waardoor je er een stuk langer gebruik van kunt maken.

Conclusie
Zowel de Surface Pro 4 als de iPad Pro zijn vanaf november in Nederland te koop. De prijzen van de Surface Pro 4 beginnen bij 999 euro voor het instapmodel, de krachtigere variant kost minimaal 1799 euro. Het toetsenbord is apart te koop voor 149 euro. De prijs van de iPad Pro begint bij 919 euro voor het wifi-model met 32GB opslagruimte en loopt op tot 1249 voor het 128GB-model met 4G-ondersteuning.

Omdat beide apparaten vooral als laptop worden gebruikt, kun je vaker meer met de Surface Pro 4 dan de iPad Pro. Dat wil niet zeggen dat de iPad Pro slechter is. Het apparaat is voor een ander doel geschikt.

Ben je op zoek naar een grote tablet die je soms ook als laptop kunt gebruiken? Dan is de iPad Pro de juiste keuze. Zoek je juist een laptop die je soms ook als tablet kunt gebruiken? Dan kies je voor de Surface Pro 4. Zo simpel is het.

Lees ook:

Eerste indruk: Huawei Nexus 6P, beste Android-toestel van 2015

Eerste indruk: Samsung Gear S2