Top 5: VPN-diensten

Top 5: VPN-diensten

22 februari 2017 om 20:39
Laatste update: 27 april 2018 om 18:57

Bescherm jezelf op internet, neem een VPN. Dit zijn onze vijf favoriete VPN-diensten.

VPN staat voor 'virtueel particulier netwerk' en bouwt een digitale tunnel waar jouw dataverkeer doorheen gaat. Hierdoor kunnen anderen niet zien wat jij op het internet doet. Een vpn wordt ook gebruikt om het Amerikaanse aanbod van Netflix mee te kijken. Bij het gros van de vpn-diensten kun je namelijk instellen vanuit welk land jouw internetverbinding moet komen. 

Vpn-diensten houden niet bij met welke server jij verbindt en wat je daar precies doet. Dat doen ze om de privacy van hun gebruikers te waarborgen. Dit wordt ook wel een 'zero logging policy' genoemd. In de praktijk is dit zeer lastig te checken, waardoor vertrouwen altijd een belangrijke rol speelt bij het gebruiken van een vpn-dienst. Daniël Verlaan van RTL Z testte honderd VPN-diensten en zet zijn vijf favorieten op een rijtje.

1. AirVPN

AirVPN is een kleinere vpn-dienst uit Italië, opgericht door hackers die hun internetverbinding wilden beveiligen. De dienst heeft alleen apps voor desktop, die uitgebreid zijn en veel functies bieden. Daarmee is AirVPN de beste keuze voor de geavanceerde gebruiker die weet wat hij doet. 

AirVPN werkt alleen met het opensource-protocol openvpn, dat wordt gezien als de meest veilige vpn-technologie. Mobiele apps biedt AirVPN niet aan, maar je kunt de officiële openvpn-apps downloaden om de internetverbinding van je Android of iPhone te beveiligen. In de praktijk werkt openvpn op Android en iOS minder fijn dan andere protocollen, zoals ipsec, dat door beide besturingssystemen standaard wordt ondersteund. Dit protocol biedt AirVPN echter niet aan.

Kosten: 7 euro per maand
Encryptie: 4096bit/AES-256/SHA1 + Perfect Forward Secrecy + Tor over openvpn
Servers: klik

2. iVPN

iVPN zit in Gibraltar, waarmee het bedrijf niet direct in één van de veertien landen zit die onderling afgetapte data van burgers met elkaar delen. iVPN heeft fraaie apps voor zowel desktop (openvpn) als mobiel (openvpn en ipsec) en weet met net genoeg functies gebruikers tevreden te houden.

Een handige optie is de zogeheten multihopfunctionaliteit, waarmee je dataverkeer via twee of meer vpn-servers worden gestuurd. Op die manier is het voor aanvallers veel lastiger om je af te luisteren.

​Kosten: 15 dollar per maand
pEncryptie: 4096RSA/AES-256/SHA1 + Perfect Forward Secrecy ​
Servers: klik

3. Mullvad

Het Zweedse Mullvad is gemakkelijk anoniem te gebruiken. Je krijgt alleen een cijferreeks om bij de dienst in te loggen en betaalt dan 5 euro per maand, dat onder andere kan via bitcoin. Je hoeft je dus niet te registeren.

Omdat Mullvad enkel openvpn gebruikt, zijn er alleen officiële apps voor desktops beschikbaar. Die werken goed en snel. Als je de dienst op je smartphone of tablet wilt gebruiken, moet je gebruikmaken van de openvpn-apps.

De dienst staat vooral bekend om zijn activistische houding en is daarom geliefd bij mensen die zo anoniem mogelijk op het internet willen surfen. Het nadeel van de dienst is dat er relatief weinig instellingen zijn en dat bijvoorbeeld een extra versleutelde ssl-tunnel om het openvpn-verkeer te verhullen (sommige wifi-netwerken blokkeren openvpn-connecties) niet mogelijk is.

​Kosten: 5 euro per maand
Encryptie: 2048RSA/AES-256/SHA1 + Perfect Forward Secrecy ​
Servers: klik

4. Private Internet Access

Je zou denken: Private Internet Access (PIA) is onbetrouwbaar want het bedrijf zit in de VS, waar de Amerikaanse geheime dienst NSA zo'n beetje alles mag doen wat het maar wil.

Maar PIA heeft meerdere malen laten zien dat ze de privacy van gebruikers serieus nemen. Zo verwijderde de dienst al zijn Russische servers toen de Russen vroegen om gebruikers te tappen. Daarnaast is het één van de belangrijkste sponsors van de burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation​ en heeft het onafhankelijke experts betaald om de code van openvpn onder de loep te nemen.

Daarnaast is PIA niet alleen één van de goedkoopste vpn-diensten, het is tevens één van de meest gebruiksvriendelijke. Er zijn apps voor Windows, OS X, Linux, Android en iOS, en naast openvpn wordt voor mobiele apparaten ook ipsec ondersteund. Daarmee is PIA een goede keuze voor iedereen die wil beginnen met een vpn.

​Kosten: 39 dollar per jaar (dat is 3,3 dollar per maand)
Encryptie: 4096RSA/AES-256/SHA256 (maximum, zelf aan te passen) + Perfect Forward Secrecy ​
Servers: klik

​5. NordVPN

Gebruiksvriendelijk: dat is NordVPN uit Panama. Met gemakkelijk te gebruiken apps voor Windows, OS X, Android en iOS, waarvan de eerste twee openvpn gebruiken en de laatste twee ipsec. NordVPN richt zich net als PIA op beginnende gebruikers en biedt daarom weinig geavanceerde instellingen aan.

Een interessante functie van NordVPN is de mogelijkheid om een eigen ip-adres te krijgen. Dat is iets minder privacyvriendelijk, maar dat is soms nodig om sommige netwerken of databases te bereiken. Daarnaast biedt de dienst een soortgelijke multihopfunctie als iVPN waarmee je extra wordt beschermd.

​Kosten: 12 dollar per maand
Encryptie: 4096RSA/AES-256/SHA256 + Perfect Forward Secrecy ​+ Tor over openvpn 
Servers: klik

Lees meer over:

Deel via