Facebook is toch niet zo 'Charlie'

Facebook is toch niet zo 'Charlie'

28 januari 2015 om 12:07
Laatste update: 28 april 2018 om 02:10

Twee weken nadat Mark Zuckerberg schreef dat ook hij Charlie was, bant zijn sociale netwerk prenten van profeet Mohammed.

Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs schreef Mark Zuckerberg een bericht op Facebook die hij ondertekende met '#JeSuisCharlie'. In de post stond dat Zuckerberg het niet zou laten gebeuren dat een groep extremisten de stemmen en meningen van de rest van de wereld verstillen. "Ik ben vastberaden een dienst te bouwen waar iedereen vrij kan spreken zonder bang te zijn voor geweld."

Blokkade

Niet dus. Ruim twee weken later sluit Facebook een overeenkomst met Turkije waarin staat dat de overheid materiaal dat beledigend tegenover de profeet Mohammed wordt beschouwd, geblokkeerd mag worden. Eerder oordeelde een Turkse rechtbank dat Facebook pagina's waarop de profeet wordt beledigd moest blokkeren, anders zou toegang tot Facebook helemaal niet meer mogelijk zijn.

Beetje krom

Omdat Facebook een bedrijf is dat wereldwijd wordt gebruikt, heeft het zich te houden aan de regels van verschillende landen. Zo vreemd is de beslissing daarom niet, maar een beetje krom is het wel, nu de woorden van Zuckerberg over vrijheid van meningsuiting zo vers in het geheugen liggen. Vrijheid is superbelangrijk, behalve als Facebook daarmee zijn Turkse gebruikers verliest.

Lees meer over:

Deel via