Wat betekenen die blauwe vinkjes in Whatsapp?

Wat betekenen die blauwe vinkjes in Whatsapp?

6 november om 09:03
Laatste update: 28 april om 03:12

Whatsapp toont opeens blauwe in plaats van grijze vinkjes: een leesbevestiging per gestuurd bericht.

Poll: ophef over leesbevestiging Whatsapp terecht?

Het zal je gisteravond of vanochtend wel opgevallen zijn: de normaal gesproken grijze vinkjes rechtsonder berichten op Whatsapp kleuren ineens felblauw. Wat betekent dat, en waarom plotseling nu? Dat zit zo: één grijs vinkje betekent dat je bericht door Whatsapp is ontvangen. Een tweede vinkje en je weet dat het bericht op de telefoon van de ander is aangekomen.

En kleuren de vinkjes nu blauw, dan weet je dat je nu zeker dat het bericht door de ontvanger is gezien. Dat werkt zowel in één-op-één-gesprekken als in groepschats. In zijn FAQ legt Whatsapp uit hoe het zit. In een groepsgesprek verschijnt het tweede vinkje pas als iedereen je bericht heeft ontvangen.

Wie precies wil zien welke berichten wanneer door de ander zijn ontvangen en gelezen, kan nu naar links vegen terwijl je een bericht vasthoudt. Dan verschijnt een scherm dat tot op de seconde nauwkeurig laat zien hoe laat een bericht ontvangen en gelezen is.

Maar waarom plots nu, zonder dat er een update aan te pas is gekomen? Nou, Whatsapp had de verandering eerder al aangekondigd en stilletjes aan de app toegevoegd. In Nederland was de knop gewoon nog niet om, en dat is gisteravond dus gebeurd. Ondertussen is het voor iPhone 6 en 6 Plus-bezitters nog wachten op een update. De grotere schermen worden niet ondersteund, waardoor de app wat wordt opgerekt. Whatsapp mag dan wel de duurste app ooit zijn, de ontwikkelaars maken wel vreemde beslissingen. Die belfunctie hebben we immers ook nog steeds niet…

Poll: ophef over leesbevestiging Whatsapp terecht?

Lees ook:

Bewaar je beste WhatsApp-gesprekken in een doosje

Waarom WhatsApp moet uitkijken voor Snapchat

600 miljoen and counting: WhatsApp blijft maar groeien

Lees meer over:

Deel via