Vliegveld test indoor navigatie-app voor slechtzienden

Vliegveld test indoor navigatie-app voor slechtzienden

04-08-2014 14:41 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Het vliegveld van San Francisco test een app die blinden en slechtzienden door de terminal helpt navigeren.

In één van de nieuwe terminals van het vliegveld van San Francisco kan je een app gebruiken die voorleest waar je de dichtsbijzijnde cappuccino vindt, waar je je smartphone kan opladen en waar je de juiste gate kan vinden. Op zich niets bijzonders tenzij je slechtziend of blind bent. Dan zijn de ogenschijnlijk simpelste dingen als het vinden van een gate een nagenoeg onmogelijke klus tenzij je daarbij hulp krijgt.

Het vliegveld van San Francisco experimenteert met bluetooth locatie-beacons die dit probleem moet oplossen. Zodra je in de buurt van een 'iBeacon' komt met je smartphone krijg je informatie door een app voorgelezen over de locatie. Op dit moment werkt het alleen nog met iOS, maar in de toekomst ook met Android.

Het bedrijf indoo.rs heeft de 300 bluetooth beacons ter groottte van een flessendop in de terminal geplaatst. De beacons kosten rond de 20 dollar per stuk en gaan 4 jaar mee voordat de batterijen vervangen hoeven te worden.

San Francisco is niet het eerste vliegveld dat locatiebeacons test. Op London’s Heathrow test Virgin Atlantic iBeacons die passagiers notificaties sturen en bijvoorbeeld je digitale boardingpass naar voren tovert als je bij de beveiliging in de buurt bent.

Dergelijke beacons worden mogelijk in de toekomst overbodig als het Europese satelliet navigatiesysteem Galileo klaar is. Deze Amerikaanse GPS-tegenhanger is voor consumenten tot op de meter nauwkeurig. Bovendien is het signaal een stuk krachtiger als GPS en zou het ook binnen gebouwen werken. Vanwege de grotere nauwkeurigheid van Galileo schermt het project al jaren met het concept van een satelliet-navigatiesysteem voor blinden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s