Hoe Google Android en Chrome wil samenvoegen

Hoe Google Android en Chrome wil samenvoegen

07-04-2014 21:13 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Google werkt aan Project Hera: Android, Chrome en Google Zoeken gecombineerd, wat Android nóg slimmer maakt.

Android krijgt eens in de zoveel tijd een écht grote update. Zo introduceerde Android 3.0 een tablet-versie van Googles mobiele besturingssysteem, bracht Android 4.0 het design van Android zoals we het nu kennen en introduceerde Android 4.4 Project Svelte, waardoor Android ook op oudere toestellen soepel draait. De nieuwe Android-versie gaat naar verluidt eveneens een grote verandering introduceren, genaamd Project Hera. Google zou Android, Chrome en Google Zoeken willen combineren om gebruikers met een compleet nieuwe Android-ervaring kennis te laten maken.

Diepere integratie

Project Hera wordt een nieuwe synchronisatiedienst voor zowel Android, Chrome als Google Zoeken. Deze drie platformen worden samengevoegd, waardoor je sneller en gemakkelijker kunt werken. Stel: je zoekt een adres op via de pc. Dan verschijnt er in het multitask-menu op je Android-toestel een speciale versie van Google Maps die het adres laat zien. Kun jij er snel en gemakkelijk heen navigeren zonder opnieuw het adres in te voeren.

De nieuwe speciale apps zijn zogeheten web-apps, een soort uitgeklede versie van de 'officiële apps'. Deze versimpelde apps laten zien waar jij op dat moment aan bezig bent: van een nieuwe agenda-afspraak tot een recente zoekopdracht. Alles wordt in het nieuwe multitask-venster van Android samengevoegd, dat een soort hub voor al je recente activiteiten wordt. Eerst zullen alleen Google-apps worden getoond, later kunnen derden ook hun speciale web-apps aan het multitask-venster toevoegen.

Praktisch nut?

Door het gebruik van deze nieuwe versimpelde web-apps (zie onderstaande screenshots) hoeven Android-gebruikers niet meer constant de officiële - en veelal zware en uitgebreide - apps op te starten. Het is namelijk veel logischer om, als je een Hangouts-bericht krijgt, via het multitask-venster direct te antwoorden zonder de Hangouts-app eerst te activeren. Of wat te denken van e-mail? Stel: je registreert jezelf bij een website waarna je een activitie-e-mail ontvangt. Het is dan veel handiger dat de versimpelde web-app van Gmail alleen een knop toont waarmee je in één keer je account bevestigd, in plaats van de e-mail-app en e-mail openen en op de betreffende link klikken.

Een voordeel van web-apps is dat ze enorm licht en gemakkelijk up te daten zijn. Daarnaast klinkt het vrij logisch dat acties sneller uitgevoerd kunnen worden met deze web-apps door specifieke taken te versimpelen. Want eigenlijk is het een beetje een ouderwets idee om voor een kleine handeling als een sms'je beantwoorden, e-mail versturen of adres opzoeken de gehele app op te starten. Ook ligt Project Hera precies in de lijn die Google op wil: Android jouw vragen laten beantwoorden voordat je ze überhaupt hebt gesteld.

Eerder hintte Googles Sundar Pichai, hoofd Chrome, Android en Apps, op het samenbrengen van Android, Chrome en Google Zoeken. Project Hera zou hier de eerste stap van zijn: de belangrijke platformen worden samengevoegd en de Android-ervaring versimpeld. Zo wordt Android nog slimmer zonder dat je het doorhebt.

Lees ook

Uitlegparty: Android 4.4 KitKat

Wanneer komt KitKat voor jouw toestel?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s