Van fanfilm tot bioscoophit? Portal-fan ontdekt door Hollywood

Van fanfilm tot bioscoophit? Portal-fan ontdekt door Hollywood

6 april 2014 om 16:55
Laatste update: 28 april 2018 om 06:49

Wie online opvalt met een sterke korte film, draait binnen de kortste keren in de bioscoop.

Ontdekt worden: niet alleen de droom van meisjes die graag model willen worden en bandjes die weekend na weekend in cafés optreden, maar ook van filmmakers. De korte scifi-film Alive in Joburg van Zuid-Afrikaan Neill Blomkamp viel in 2006 op, drie jaar later draaide zijn District 9 in de bioscoop. Het leverde vier Oscar-nominaties op, en vorig jaar kwam Blomkamps tweede bioscoopfilm uit, Elysium.

Zo snel kan het dus gaan, en zo goed ziet het er voor Amerikaanse filmmaker Dan Trachtenberg ook uit. In 2011 zette hij zijn korte fanfilm Portal: No Escape online, gebaseerd op Portal, de Valve-game waarin je portalen in muren, vloeren en plafonds schiet. Ook Trachtenberg viel op, bij niemand minder dan J.J. Abrams, bedenker van series als Alias en Lost en regisseur van Star Trek en de nieuwe Star Wars haalde Trachtenberg binnen zijn productiebedrijf Bad Robot.

<object width="405" height="255" data="https://www.youtube.com/v/4drucg1A6Xk" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/4drucg1A6Xk"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/4drucg1A6Xk"></object>

Trachtenberg gaat met een budget van 5 miljoen dollar de film Valencia maken. In de scifi-film wordt een jong meisje na een auto-ongeluk wakker in een kelder van een man die haar vertelt dat de wereld is verwoest door een nucleaire aanval. Precies in het straatje van Trachtenberg, die in zijn eenzame Portal-fanfilm al liet zien dat hij goed is in spanningsopbouw met minimale middelen.

Lees meer over:

Deel via