10 films waar we naar uitkijken in 2014

10 films waar we naar uitkijken in 2014

29 januari 2014 om 19:10
Laatste update: 28 april 2018 om 07:51

Mensen worden verliefd op computers of veranderen er zelf in. Reizen door wormgaten en tijdreizende superhelden. Dit zijn dé films van 2014.

Dit jaar zou Leonardo DiCaprio voor zijn rol in The Wolf of Wall Street, hier nu in de bios, eindelijk zijn welverdiende Oscar kunnen winnen. Maar de competitie is met onder meer Chiwetel Ejiofor voor 12 Years a Slave stevig. Beide films zijn ook genomineerd voor Best Picture, net als onder meer American Hustle, Dallas Buyers Club en visueel spektakel Gravity. Wij kijken intussen graag vooruit op het komende filmjaar. Hieronder de 10 films waar wij sowieso voor naar de bioscoop gaan.

Her :: site trailer imdb
De film Her beleefde vorige week tijdens het IFFR zijn Nederlandse première, vanaf 27 februari kan iedereen 'm gaan bekijken. De onnavolgbare Joaquin Phoenix leeft in de nabije toekomst, waar technologie ingeburgerd en gecamoufleerd is, en iedereen de hele tijd met zijn eigen digitale assistent praat. De kunstmatige intelligentie van Phoenix heeft de zwoele stem van Scarlett Johansson en hij wordt verliefd. Geef 'm eens ongelijk. Een ontzettend boeiende toekomstvisie van regisseur Spike Jonze.

Ook niet missen: Inherent Vice, waarin Joaquin Phoenix weer samenwerkt met The Master-regisseur Paul Thomas Anderson.

The Grand Budapest Hotel :: site trailer imdb
Regisseur Wes Anderson is onze favoriete autist. De man die bekend staat om zijn nauwgezet aangeklede en vaak perfect symmetrische shots heeft ook voor The Grand Budapest Hotel weer een sterrencast weten te strikken. We volgen acteurs als Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Harvey Keitel, Bill Murray, Jude Law, Edward Norton en zo verder door verschillende tijdlijnen in een prettig gestoord hotel. De visuele twist: elke tijdlijn heeft zijn eigen beeldverhouding; in de film zitten scènes geschoten in 1.33:1, 1.85:1 en 2.35:1 beeldformaat. De film draait hier vanaf 13 maart.

Noah :: site trailer imdb
Het plot van de gemiddelde rampenfilm is meestal flinterdun, een excuus om kilometershoge vloedgolven en een openscheurende aarde te laten zien. In bijbelepos Noah van Darren Aronofsky is dat gezien de staat van dienst van de regisseur wel anders. Russel Crowe speelt Noah, die de mensheid voor de zondvloed moet overtuigen van zijn apocalyptische visioenen. En als hij weer uit zijn ark stapt, kampt hij met een overlevendensyndroom: hij voelt zich schuldig omdat hij het wél heeft overleefd. Vanaf 10 april in de Nederlandse bioscopen.

Wildcard: In ouderwetse plotgedreven actiefilm Non-Stop is Liam Neeson een air marshal die tijdens een lange vlucht een moordenaar maar niet kan vinden, en daarmee de kans loopt zelf voor alle moorden in het vliegtuig op te draaien. Hopelijk van het niveau van Taken (en niet Taken 2). Vanaf 6 maart.

Transcendence :: site trailer imdb
Als we futurist en Google-bestuurslid Ray Kurzweil mogen geloven is de eerste mens wiens persoonlijkheid we op een harde schijf zullen zetten al geboren. In Transcendence speelt Johnny Depp een vergelijkbare onderzoeker, die een machine met bewustzijn en een collectieve intelligentie wil maken. Een gek ziet dat niet zitten en schiet Depps personage neer. Die krijgt een tweede leven op zijn eigen experimentele computer, althans zo lijkt het. Leeft Depps personage voort of hebben we te maken met een losgeslagen kunstmatige intelligentie? Transcendence is het regiedebuut van Wally Pfister, die als vaste cinematograaf van Christopher Nolan al een Oscar won met Inception. 17 april in de bios.

Ook de moeite waard: The Prototype, met een vergelijkbaar thema als Transcendence maar dan uploadt iemand zijn bewustzijn naar een geavanceerde, menselijke drone. Wordt in mei verwacht.

X-Men: Days of Future Past :: site trailer imdb
De X-Men-films waren de meest cheesy Marvel-reeks, tot X-Men: First Class in 2011 liet zien hoe een jonge Professor X en Magneto in de jaren zestig van hartsvrienden aartsvijanden werden. Days of Future Past borduurt voort op die film uit 2011, maar is ook een vervolg op X-Men: The Last Stand , dat zich in het heden afspeelde. In Days of Future Past werken mutanten uit beide periodes met elkaar samen omdat er door moordlustige anti-mutant-robots op ze wordt gejaagd. Vanaf 22 mei kunnen we weer van onder andere Jennifer Lawrence als Mystique genieten.

Dawn of The Planet of The Apes :: site trailer imdb
De film Rise of the Planet of the Apes verraste in 2011 door de intelligentie en wraakgevoelens van de apen uit de klassieke scifi-reeks op een heel menselijke manier uit te leggen. In dit vervolg is het acht jaar later en is de groep genetisch geëvolueerde apen gegroeid en nog steeds onder leiding van chimp Caesar, weer gespeeld door Andy 'Gollum' Serkis. We komen kijken als de mensen en de apen net een pact sluiten. Een oorlog om wie de dienst uitmaakt op de aarde lijkt echter onafwendbaar. Te zien vanaf 17 juli.

Wildcard: Ook Godzilla krijgt dit jaar zijn zoveelste reboot en de gigantische hagedis lijkt groter dan ooit. De meer gritty film met Bryan 'Breaking Bad' Cranston draait vanaf 15 mei.

Jupiter Ascending :: site trailer imdb
De Wachowski's zijn sinds het succes van The Matrix een beetje afgeweken van wat ze het beste doen: keiharde actie in een haast filosofische scifi-setting. Met Jupiter Ascending lijken ze weer terug op dat pad. De film speelt zich af in een toekomst waarin ruimtereizende goden over de mensen heersen en er een koningin van het universum is. Mila Kunis speelt nietige aardling Jupiter Jones die toevallig precies hetzelfde 'perfecte DNA' als die koningin heeft. Channing Tatum komt haar als genetisch gemodificeerde supersoldaat eigenlijk vermoorden, maar dat loopt natuurlijk anders. Sean Bean is overigens ook van de partij, in een Han Solo-achtige rol. Draait vanaf 24 juli.

Sin City: A Dame to Kill For :: imdb
Eigenlijk had het vervolg op Robert Rodriguez' uitstekende verfilming van de duistere comics van Frank Miller al uit moeten zijn. A Dame to Kill For staat nu gepland voor 28 augustus, en we gaan eigenlijk weer verder waar we gebleven waren. De film richt zich op vier verhaallijnen in Sin City waar bekende gezichten uit het vorige deel weer van de partij zijn, zoals Bruce Willis, Jessica Alba en Mickey Rourke. Nieuwe gezichten zijn onder meer Joseph Gordon-Levitt, Eva Green, en Lady Gaga, al is de lijst veel langer. De film belooft weer een prachtige zwart-witte achtbaanrit van grof geweld en fijne oneliners te worden.

Edge of Tomorrow :: site trailer imdb
In Groundhog Day beleeft Bill Murray één dag keer op keer, totdat hij door al zijn voorkennis van die dag de timeloop weet te ontsnappen. Edge of Tomorrow volgt hetzelfde principe, maar dan met Tom Cruise en Emily Blunt die gehuld in robotpakken de strijd aangaan met buitenaardse wezens, mimics geheten. Keer op keer vechten ze dezelfde strijd en elke keer verliezen ze iets minder kansloos. Subtitel van de film is Live, Die, Repeat en de robotpakken hebben gigantische gatling-guns en rocket launchers op de schouders. Wij zitten op 29 mei in de bios.

Interstellar :: site trailer imdb
Als Christopher Nolan een nieuwe film aankondigt zitten wij al met popcorn klaar. Veel is er nog niet bekend over het nieuwe werk van de Dark Knight- en Inception-regisseur, al weten we wel de film draait om tijdreizen en parallelle universums, veroorzaakt door een wormgat. We volgen een groep wetenschappers en ontdekkingsreizigers bestaande uit een sterrencast, met onder meer Matthew McConaughey, Anne Hathaway, John Lithgow, Jessica Chastain, Michael Caine en Matt Damon. Nolan schiet de film weer in zijn favoriete formaat: IMAX. Hij liet zelfs een gigantische IMAX-camera op de neus van een privéjet bouwen. Draait vanaf 6 november in Nederland.

Aan grote films sowieso geen gebrek dit jaar, zo kunnen we op 17 december naar The Hobbit: There and Back Again en draait de nieuwe Robocop vanaf 13 februari. Op 1 augustus krijgen we er met Guardians of the Galaxy weer een nieuwe Marvel-franchise bij en op 21 november gaat The Hunger Games: Mockingjay deel 1 draaien.

En stiekem verheugen we ons ook al op 2015, met Star Wars VII voorop, maar bijvoorbeeld ook Jurassic World.

Eerder in deze serie: films waar we naar uitkeken in 2013, 2012, 2011, 2010 en 2009.

Lees meer over:

Deel via