Minitest: Spotify afspeellijstgenerators

Minitest: Spotify afspeellijstgenerators

27-05-2013 15:50 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Bram van Dijk

Geen zin om je eigen playlist in elkaar te zetten? De Spotify-apps Lazify, Radio en ShareMyPlaylists doen het voor je.

Als je de hele muziekdatabase van de wereld voor je neus hebt, wat moet je dan toch in godsnaam kiezen? Vaak weet ik wel een lied dat ik op dit moment wil horen, maar een heel album is dan weer te veel. Het Nederlandse Lazify heeft net zijn Spotify-app uitgebracht, nadat het eind 2011 een losse webapp uitbracht.

Maar Lazify is niet de enige Spotify-app die genoeg heeft aan één nummer om een hele playlist te genereren. We zetten er drie op een rij. Overigens zijn er een hoop sites hetzelfde doen, maar we hebben het hier alleen over apps binnen Spotify.

Lazify

Je start een nummer, opent de app en sleept het nummer in de app. Een beetje omslachtig (je kunt niet zoeken in de app), maar het werkt. Er wordt direct een playlist van 50 nummers aangemaakt waarna de playlist is op te slaan of toe te voegen aan een eerdere playlist. Interessant is dat Lazify naast Last.fm's gerelateerde artiesten ook gebruik maakt van de database van WhoSampled, waarin opgeslagen is waar samples vandaan komen. Dit leidt vaak tot leuke resultaten en skippen van nummers is bijna niet nodig.

ShareMyPlaylists

De app is bedoeld om bestaande playlists te vinden en met elkaar te delen, maar er zit ook een generator bij. Een beetje verstopt, onderin de app, en zoeken kan alleen op artiest en niet op nummer. Het vreemde aan de generator is dat er in de playlist nooit een lied voorkomt van de artiest die je hebt ingevuld. Het is niet duidelijk waar hun generator de informatie vandaan haalt, maar over het algemeen heeft het een redelijke goede smaak. Ook kan je de generator opnieuw instellen zodat je nieuwe suggesties krijgt.

Spotify Radio

Standaard ingebouwd is de generator van Spotify. Starten is eenvoudig, je klikt met je rechtermuisknop op een nummer en dan op ‘Radiozender beginnen’. Dan begint direct een nieuw nummer (bijna altijd van dezelfde artiest). Radio genereert niet echt een afspeellijst, maar kiest elke keer een nieuw nummer in de trend van het basisnummer. Daarom kun je de serie van nummers niet opslaan en weet je nooit wat het volgende nummer zal zijn. Gevaarlijk voor een feestje.

Conclusie
Veel ontlopen de apps elkaar niet. Radio werkt het snelst, omdat het standaard in Spotify zit, maar de onzekerheid en de beperkte aanpassingsmogelijkheden maken het wel wankel. Lazify werkt fijner dan ShareMyPlaylist, vanwege het strakke design en de focus op niets anders dan genereren.

Alle apps kunnen moeilijk overweg met onbekende artiesten en genereren vooral de hitjes van bandjes. Bij Nederlandse artiesten krijg je bijna alleen Nederlandse suggesties, terwijl je Sky On Fire van de Handsome Poets toch eerder associeert met We Are Young van Fun. dan met Onderweg van Abel.

Hebben we nog een generatoren gemist binnen Spotify? Laat het weten in de reacties.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s