Nieuw smartphonescherm is zes keer zuiniger

Nieuw smartphonescherm is zes keer zuiniger

22 mei om 15:28
Laatste update: 28 april om 11:59

Een nieuw soort smartphonescherm is zes keer zuiniger dan de huidige schermtechnieken. Maar de kleuren zijn nog wat flets.

Fabrikant Qualcomm heeft nieuwe prototypes van zijn Mirasol-schermen laten zien. Het ging om een 1,5 inch scherm voor smartwatches en een versie met 5,1 inch voor smartphones. Beide hebben ze een resolutie rond de 570 pixels per inch. Dat is een hogere pixeldichtheid dan de huidige schermen in smartphones.

De Mirasol-techniek werkt niet met achtergrondverlichting en is daardoor prettiger aan de ogen, net als de eInk-schermen in ereaders. Het grote voordeel is dat ze energiezuiniger zijn. Het 5 inch Mirasol-scherm zou 6 keer minder stroom verbruiken dan huidige lcd- en amoled-schermen. Dat zou betekenen dat je je smartphone pas na een paar dagen hoeft op te laden.

Mirasol heeft echter ook een nadeel: de kleuren zien er nog flets uit vergeleken met lcd's. De kleuren zijn wel wat minder dof dan in de eerste ereaders met Mirasol-schermen van een paar jaar geleden, maar nog altijd niet goed genoeg voor massaproductie. Pas over enkele jaren verwacht Qualcomm dit 'nieuwe generatie smartphonescherm' voor elektronicamerken te gaan produceren.

Dat geldt niet voor het 1,5 inch Mirasol-schermpje. Die zou nog dit jaar in smartwatches komen te zitten. De populaire Pebble-smartwatch gebruikt al een zwart-wit eInk-scherm. Het Eindhovense Liquavista heeft overigens een vergelijkbaar nieuw scherm zonder achtergrondverlichting en met kleur. Dat bedrijf is recent overgenomen door Amazon. Verwacht dus binnenkort meer apparaten met lcd-alternatieven.

Lees meer over:

Deel via