Het mysterie van de CMYK lamp nu voor thuis

Het mysterie van de CMYK lamp nu voor thuis
30 april 2013 om 11:56
Laatste update: 28 april 2018 om 12:30
  • Dewi Pinatih

Schaduwen in cyaan, magenta en geel die van kleur veranderen als je je hand tussen peertje en muur houdt. Rara, hoe werkt dat?

In 2011 schreven we over de CMYK lamp waar we ons op de eindexamenexpo van de Design Academy Eindhoven over verbaasden. Dennis Parren maakte de lamp waarvan de schaduw lijnen in cyaan, magenta en geel op de muren vormt.

Hoe dat toch kan? Ook in de reacties van het artikel werd er over doorgepraat. De truc zit ‘m in de drie ledjes in rood, groen en blauw. Op de plekken waarop je die alle drie ziet schijnen is het licht wit, maar wanneer een van de kleuren geblokkeerd wordt door het frame van de lamp zie je een andere kleur: blauw gemixt met rood ziet eruit als magenta, groen met blauw wordt cyaan en rood met groen is geel.

Twee jaar na zijn afstuderen heeft Parren een lichtpeertje ontwikkeld dat volgens hetzelfde principe werkt en geschikt is voor de commerciële markt. Daar kun je dus binnenkort je visite mee verwonderen.

Op de bovenkant van het kegelvormige peertje zitten de ledjes. Door de vorm van het peertje worden het led-licht op sommige punten versperd en vormen zich verschillende kleuren op de muur. Houd je je hand tussen het peertje en de muur dan is de schaduw plots een andere kleur.

Parren ontwierp ook een lampenkap die het effect vergroot. Door de kleine gaatjes in de Diamond kap schijnen verschillend gekleurde lichtstippen op het plafond en muren. Het peertje zal 95 euro kosten, de kap 50.

Lees meer over:

Deel via