Tim Cook grijpt in en gooit iOS-baas eruit

Tim Cook grijpt in en gooit iOS-baas eruit

30-10-2012 07:31 Laatste update: 28-04-2018 15:05

tonie

Apple-ceo Tim Cook stuurt iOS-baas Scott Forstall de laan uit. Onder meer het falen van Maps en Siri kost hem zijn kop.

Apple-baas Tim Cook heeft het vertrek van een aantal hoge managers aangekondigd in een persbericht. Het belangrijkste ontslag is voor de baas over iOS, Scott Forstall. Zijn taken worden opgedeeld onder andere managers. Forstalls vertrek is volgens Apple-watchers erg goed nieuws. Hij was mede-verantwoordelijk voor het fiasco rond Apple's nieuwe kaartendienst. Forstall ging ook over Siri, wat eveneens weinig succesvol is.

Diverse Amerikaanse media waaronder de New York Times, CNN en The Verge schrijven dat Forstall met zijn eigenwijze manier van werken meerdere vijanden in de top van het bedrijf had gemaakt. De druppel was dat hij weigerde zijn handtekening te zetten onder een excuusbrief aan klanten over de fouten in Apple Maps na de release van iOS6, omdat de klachten volgens hem overtrokken zouden zijn. Uiteindelijk bood ceo Tim Cook zelf zijn excuses aan.

Apple's beroemde ontwerper Jonathan Ive gaat zich vanaf nu bezighouden met de interface van iOS. Het systeem is sinds de introductie uiterlijk weinig veranderd, waardoor Apple wat betreft zijn interfacedesign dreigt te worden ingehaald door Android en Windows Phone. Intern bij Apple speelde al langer een verhitte discussie over het design van iOS.

Ive houdt meer van minimalistisch design dan Forstall, die voorstander is van een meer decoratieve stijl, met bijvoorbeeld icoontjes van voorwerpen die een functie moeten uitbeelden. Dat komt steeds meer archaïsch over. Nu Ive verantwoordelijk wordt voor het ontwerpen van de interface, gaat het roer om, en kan iOS na jaren van trage evolutie binnenkort wel eens totaal op de schop gaan.

De probleemkinderen Siri en Maps komen nu te vallen onder Eddie Cue, de manager die al verantwoordelijk was voor iTunes, de App Store, iCloud en meer clouddiensten. Voor hem is er ook veel werk aan de winkel.