Nyan cat en Pussy Riot-tribute in Enschede

Nyan cat en Pussy Riot-tribute in Enschede

24-08-2012 12:35 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Het Enschedese Gogbot-festival combineert een conferentie over memes met een Pussy Riot-tribute.

Trololo, Nyan Cat, double rainbow, forever alone, my face when, of TL;DR. Het zijn memes, creatieve internetrages die een steeds belangrijker onderdeel van de 21e eeuwse cultuur beginnen worden. Multimediafestival Gogbot in Enschede staat van 6 tot 9 september in het teken van memes met onder meer een conferentie over deze hectische wereld van retweets, 4chan en Reddit.

'Terwijl kijkcijfers netjes bijgehouden worden, kan niet gemeten worden welke plaats memes innemen in culturele kennis, het effect op denkpatronen of ontvankelijkheid voor informatie', stelt het festival. Op Gogbot reageren kunstenaars, vormgevers, filosofen, filmmakers en techneuten op dit thema. Hieronder een trailer vol memes.

Maar er is meer. Zo houdt het festival ook een Pussy Riot-tribute met onder meer optredens van de Wit-Russische militante meidenband Suicide Inside. Ook komt de feministische actiegroep FEMEN volgens de organisatie 'onder voorbehoud' actie voeren voor de vrijlating van de drie vrouwelijke leden van de Russische punkband Pussy Riot. Zij werden vorige week tot 2 jaar cel werden veroordeeld wegens een anti-Putin-optreden in een kerk. Dat leidde tot een soort meme voor de vrijheid van meningsuiting. FEMEN zaagde in de Oekraine een kruis van een monument om uit protest tegen de veroordeling van Pussy Riot.

Op Gogbot zijn verder enkele interessante interactieve installaties te zien, waaronder Versus van Fransman David Letellier. Dit is een geluidsinstallatie met twee tegenover elkaar staande kinetische sculpturen. Om beurten produceren de sculpturen geluiden, die vervolgens worden opgenomen en geanalyseerd door het andere sculptuur, dat beweegt op de frequenties van het geluid. Het andere sculptuur speelt het opgenomen geluid vervolgens opnieuw af, nu vervormd door omgevingsgeluiden van de ruimte en van de bezoekers (onder wie zo vermoeden we Rick Astley).