Google Nexus tablet strijdt eerder tegen Amazon dan Apple

Google Nexus tablet strijdt eerder tegen Amazon dan Apple

26-06-2012 06:13 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Langverwachte 7 inch Android tablet staat dadelijk tegenover de iPad maar vooral tegenover de Kindle Fire.

Donderdag gaat Google I/O van start, Google's jaarlijkse event voor ontwikkelaars. Net als Apple's WWDC is I/O niet alleen een samenkomen van softwaremakers, het is ook een mooi podium om wat nieuws te laten zien. Langverwachte hoofdverdachte op de I/O dit jaar is Google's eigen tablet, de Nexus. Gizmodo Australia heeft een trainingsdocument in handen gekregen met details én beeld van het Nexus 7 tablet dat Google samen met ASUS maakt.

Zoals de naam zegt, hebben we het over een tablet met een scherm van 7 inch. Volgens het gelekte document zou het IPS-scherm 1280 x 800 pixels tellen met 215 pixels per inch. Niet de 264 ppi die Apple's jongste iPad heeft, maar de instapprijs ligt met 200 dollar voor een 8 gb model volgens de geruchten dan ook fors lager. Een 16 gb versie zou vijftig dollar meer kosten. Onder de kap van de Nexus 7 zit onder andere een 1,3 GHz quad-core Tegra 3 chip, een nVidia GeForce 12-core GPU en 1 gb RAM.

De wifi-versie zou op batterij 9 uur meegaan, over een model met mobiele 3G of 4G connectiviteit wordt in het document niet gesproken. De opzet van een Nexus tablet is vergelijkbaar met de Nexus telefoons die Google in samenwerking met Samsung maakt. Android-updates gaan daarbij niet via de fabrikant, maar krijg je rechtstreeks van Google zonder verdere opsmuk en doorgaans eerder dan Android-afnemers als Samsung en HTC.

Met de prijs van 200 (Amerikaanse) dollar en het 7-inch formaat gaat de Nexus 7 het niet zozeer tegen de iPad opnemen. Grotere concurrent lijkt de bestverkochte Android-tablet tot nu toe: de Kindle Fire. Op die tablet van Amazon is Android nagenoeg onherkenbaar gemaakt, tot ongenoegen van Google. Een grote slag valt er alsnog te maken, de Kindle Fire is in Europa nog altijd niet verkrijgbaar.

De tablet zou down under rond juli in de winkel liggen, andere verschijningsdatums voor elders te wereld worden niet genoemd. Of de Nexus 7 er werkelijk zo uit ziet en welke vernieuwingen het op tablets toegespitste Android 4.1 Jelly Bean zal bieden weten we later deze week.