Lovehotel voor stadsbijen

Lovehotel voor stadsbijen
1 mei 2012 om 13:44
Laatste update: 28 april 2018 om 18:11
  • Dewi Pinatih

Arme Nederlandse bij. Hij moet verhuizen naar de stad, waar we hem verwelkomen in bijenhotels en op dakterrassen.

De Nederlandse bij heeft het moeilijk. De combinatie pesticiden, parasieten en een tekort aan stuifmeel veroorzaakt de laatste jaren grote bijensterfte. En daarom moet de bij verkassen van het platteland naar de stad. Daar zijn geen pesticiden en is stuifmeel voorhanden in tuinen en parken. Maar in al die aangeharkte tuintjes, is weinig plek voor de bij om zich te nestelen.

Deze bijenvilla biedt uitkomst, geschikt voor bijen zonder zwerm om zich in voort te planten. Je kunt 'm kant en klaar kopen of zelf maken. Belangrijk is dat de gaten geen haken en ogen hebben die de vleugels van de bij kunnen beschadigen.

Ben je benieuwd hoe de honing van deze stadsbijen smaakt? De Bijenstichting promoot lokale honing uit bijvoorbeeld Kralingen of de Jordaan. Woon je in Amsterdam, dan kun je binnenkort ook zelf een bijdrage leveren door je dak(terras) beschikbaar te stellen voor het bijzondere insect, waarvan maar liefst veertig procent van onze voedselproductie afhankelijk is. De bijenkasten worden door een imker geplaatst en je kunt direct aan de slag met urban beekeeping. In Hong Kong gebeurt het al. Zien hoe dat werkt? Dat kan hieronder.

<object width="405" height="255" data="https://www.youtube.com/v/-nuiO3LM1W4" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/-nuiO3LM1W4"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/-nuiO3LM1W4"></object>

Lees meer over:

Deel via