Facebook gestart met videobellen

Facebook gestart met videobellen
6 juli 2011 om 17:56
Laatste update: 28 april 2018 om 19:13

Facebook is woensdagavond in samenwerking met Skype gestart met videobellen. Het werkt direct vanuit Facebooks chatfunctie.

Het nieuwe onderdeel Videocalling in Facebook werkt met een kleine browser-plugin. Skype handelt de gesprekken af, maar je hoeft de Skype-software niet te hebben geïnstalleerd. Gebruikers kunnen elkaar in video bellen via de chatfunctie in Facebook door eerst op de naam van een vriend te klikken en vervolgens op het camera-icoontje.

In de mobiele apps van Facebook werkt het videobellen nog niet. Skype zegt aan Facebooks videocalling op een later moment betaalde diensten te willen toevoegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om videogesprekken in groepen, waarvoor Skype momenteel via zijn eigen software ook geld vraagt. Google lanceerde vorige week nog de functie Hangouts in zijn nieuwe sociale netwerk Google+. Daarmee is het mogelijk om met een groepje mensen via webcams te communiceren. Hangouts werkt ook gewoon in de browser, na installatie van een plugin.

Met meer dan twee mensen tegelijk videobellen kan bij Facebook nu nog niet. Videogesprekken voeren de meeste mensen toch alleen 1-op-1, aldus Facebook-baas Mark Zuckerberg bij de presentatie woensdagavond. 'Ik denk niet dat heel veel mensen regelmatig in een groep willen videobellen.' Chatten in tekst met een groepje mensen is vanaf nu overigens ook mogelijk binnen Facebook. Dat werkt met de optie 'Voeg vrienden toe aan chat'.

Skype heeft eind juni een testversie van Skype 5.5 vrijgegeven. Daarmee is het voor het eerst mogelijk om vanuit Skype te chatten met Facebook-vrienden, van wie binnen de Skype-contactenlijst is te zien of ze online zijn op Facebook of niet.

Skype is onlangs overgenomen door Microsoft voor circa 6 miljard euro. Facebook en Skype werkten maanden voor die Microsoft-deal al samen aan de videobelfunctie. Via de Skype-software wordt al voor meer dan 300 miljoen minuten per maand in video gebeld. Dat is goed voor de helft van al het Skype-verkeer.

Facebook passeerde vorige week de mijlpaal van 750 miljoen gebruikers. De videobelfunctie is beschikbaar in 70 talen en werkt per direct voor alle Facebook-gebruikers.

<object data="http://www.facebook.com/v/2031763147233" type="application/x-shockwave-flash" height="290" width="380"><param name="data" value="http://www.facebook.com/v/2031763147233"><param name="allowfullscreen" value="true"><param name="src" value="http://www.facebook.com/v/2031763147233"></object>

Lees meer over:

Deel via