Auto's krijgen ook bewegingsbediening

Auto's krijgen ook bewegingsbediening

17-01-2012 13:05 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Mercedes en Audi hebben systemen ontwikkeld voor bewegingsbediening van bijvoorbeeld navigatie en audio in auto's.

Ja, Kinect komt ook naar de pc en allerlei nieuwe tv's zijn te bedienen met spraak en gebaren. Ook grote automerken zien nu brood in het bedienen van functies via bewegingen. Mercedes en Audi hebben allebei tijdens de CES in Las Vegas vorige week nieuwe dashboards met motion control getoond.

Mercedes-Benz heeft een dashboardsysteem ontwikkeld dat geen fysieke knoppen meer bevat. De Dynamic & Intuitive Control Experience (DICE) gebruikt sensoren om arm- en handbewegingen te detecteren, waarmee allerlei functies zoals muziek en navigatie zijn te bedienen op het transparante scherm op de autoruit. Ook Audi demonstreerde op de CES een headsup-display die is te bedienen met beweging, waarbij onder meer beeld van een navigatiesysteem op de voorruit wordt geprojecteerd.

Hoewel beide systemen al functioneren zijn ze volgens de autofabrikanten nog niet klaar voor gebruik in auto's. Zoals de zien op onderstaande filmpjes bevindt de techniek zich nog in de testfase en werkt de bediening nog verre van vlekkeloos. Knopjes indrukken gaat voorlopig stukken sneller. En de hele auto zelf besturen met beweging is nog niet mogelijk.