Geef Nederland terug aan Nederland

Geef Nederland terug aan Nederland

16 januari om 10:00
Laatste update: 28 april om 20:15

Vanavond begint de nieuwe tv-serie De slag om Nederland. Het programma onderzoekt of de Nederlandse burger nog iets te zeggen heeft over zijn land.

Begin 2011 luidde vastgoed organisatie DTZ Zadelhoff de noodklok. De leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt was zo groot dat geen enkele economische opleving de huidige voorraad weg kan werken. De rest van vastgoedbranche doet echter of hun neus bloed.

In het nieuwe televisieprogramma De Slag om Nederland dat vanaf vanavond elke maandag om 20.25 op de Nederland 2 wordt uitgezonden, onderzoeken Roland Duong, Teun van de Keuken en Andrea van Pol of de Nederlandse burger nog iets te zeggen heeft over zijn land. Wie is verantwoordelijk voor de ontelbare, lege kantoorpanden en versloffende bedrijventerreinen? Wie bepaalt het zicht vanuit de achtertuin en wie bepaalt de ruimtelijke verordening?

In de eerste aflevering nemen de onderzoeksjournalisten adviesbureau KPMG onder de loep. KPMG etaleert zich als groen en maatschappelijk verantwoord maar liet volgens de programmamakers echter zonder blikken of blozen een kantoorpand van 50.000 vierkante meter leeg achter om vlakbij een nieuw hoofdkantoor te betrekken. De journalisten kwamen op het spoor van een financiële constructie die het uiterst aantrekkelijk maakt om steeds weer nieuwe en overbodige kantoorpanden te bouwen.

Nederlanders kunnen onder het motto ‘Haal Teun, Roland of Andrea naar uw gemeente’ omstreden plannen en ontwikkelingen in hun omgeving melden aan de programmamakers.

De Slag om Nederland wordt gemaakt door de VPRO. Andrea van Pol is ondermeer bekend van Vroege Vogels TV en AVRO’s Kunstuur. Roland Duong en Teun van de Keuken waren de bekende keurmeesters van De Keuringsdienst van Waarde. Eind vorig jaar besloten de heren na gesteggel tussen de producent van het programma en de omroepen over het aantal uitzendingen te verkassen naar de VPRO. Beide heren maakten eerder het programma De Slag om Brussel.

Lees meer over:

Deel via