'Niemand betaalt 20 euro voor downloaden roman'

'Niemand betaalt 20 euro voor downloaden roman'

04-08-2011 10:01 Laatste update: 28-04-2018 22:19

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer is bang voor een generatie die principieel niet meer bereid is te betalen voor content.

Wordt na de muziek- en filmindustrie de boekensector het volgende slachtoffer van gratis, illegaal aanbod via internet? Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer vreest van wel, zo schrijft hij vandaag in NRC Next.

Of eigenlijk maakt hij zich vooral zorgen over een nieuwe generatie die opgroeit met het idee dat het vanzelfsprekend is dat alles gratis is: muziek, films en straks dus ook e-books. 'De gedachte dat dit diefstal is, en daarmee een strafbaar feit, komt niet eens in hen op.'

'De piratensites hebben zelfs het gore lef om in hoger beroep te gaan en de helden uit te hangen van vrije informatievoorziening. Fuck copyright. De muziekindustrie is eraan kapotgegaan en de filmindustrie volgt', stelt Pfeijffer.

Muzikanten hebben zich ondertussen al aangepast aan de nieuwe situatie: hun inkomsten komen nu meer uit optredens en minder uit de verkoop van cd's en dergelijke. Het is moeilijk om een vergelijkbaar inkomstenmodel voor schrijvers te bedenken: voorleesavondjes zijn niet bepaald een vetpot.

'Niemand betaalt 20 euro voor een download', sombert Pfeijffer. 'En wanneer een download van mijn volgende roman net zoveel gaat kosten als de download van een nummer via iTunes, waar ga ik dan van leven?'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s