Architect zonder gebouw

Architect zonder gebouw

10-06-2011 06:24 Laatste update: 28-04-2018 23:21

Vacant NL is een nieuwe studie over leegstand. Cultuur wordt omgezet in economie.

Het blijft niet bij signaleren van een probleem. Naar aanleiding van een expositie in Venetië wordt er nu echt gewerkt aan tijdelijk hergebruik in Nederland.

In Nederland komen iedere week twee kerken leeg te staan, elke maand een klooster. ‘Inmiddels staan er 10.000 watertorens, legerplaatsen, stadhuizen en scholen leeg,’ zei landschapsarchitect Ronald Rietveld in de publicatie bij de installatie Vacant NL. Die zijn landseigendom en dus zijn de onderhoudskosten voor ons allemaal. Ooit krijgen ze misschien weer een nut, maar voor de tussentijd stelde Rietveld met het project Vacant NL een tijdelijk gebruik voor.

En nu is er de tweejarige masteropleiding Vacant NL aan het Sandberg instituut dat weer verbonden is aan de Rietveld academie. Centrale vraag in de studie is ‘hoe ontwerpinterventies condities kunnen scheppen voor tijdelijk gebruik dat bijdraagt aan de kruisbestuiving tussen ontwerp, wetenschap, ambacht en technologie’. Volgens Rietveld komt echte vernieuwing pas tot stand wanneer deze vier factoren met elkaar worden gecombineerd.

De vastgoedbranche weet het niet meer. Architecten kunnen het leegstandprobleem ook niet alleen oplossen. 'Primair zoeken we zeven personen uit vormgevende disciplines (bijv. architectuur, industriële vormgeving, interieurarchitectuur, landschapsarchitectuur, decorbouw, etc.), maar ook drie vindingrijke specialisten uit andere relevante disciplines (een creatieve jurist, documentairemaker, cultuurhistoricus, brandweerman, ruimtevaartdeskundige, stadsgeograaf, webarchitect of onderzoeksjournalist bijvoorbeeld).'

Gebouwen waar studenten op locatie kunnen werken aan concrete ontwerpingrepen zijn er voldoende beschikbaar. De master zal in september 2011 van start gaan. Aanmelden kan hier.