Eerste indruk: BeBook Live Tablet

Eerste indruk: BeBook Live Tablet
21 april 2011 om 13:22
Laatste update: 29 april 2018 om 00:23

Het Nederlandse BeBook komt met een 7 inch Android-tablet. Hij kost slechts 279 euro, maar werkt nog wel met Android 2.2.

De merknaam BeBook is bekend van een serie e-readers met zwart-wit eInk-schermen, die het bedrijf Endless Ideas de laatste jaren op de markt bracht. De vraag naar tablets is echter veel groter dan die voor readers, dus stort Endless Ideas zich ook op de tabletmarkt. De eerste tablet is de BeBook Live, die we op het kantoor van Endless Ideas in Breukelen deze week even konden uitproberen. De tablet ligt op 21 juni in enkele grote Nederlandse winkelketens.

In het kort: de BeBook Live is een kleine, lichte 7 inch tablet, die nog werkt met de oude Android 2.2-versie, maar ook erg aantrekkelijk is geprijsd: 279 euro. Deze tablet is een stuk handzamer dan 10 inch tablets als de iPad. Dat valt meteen op als je hem vasthoudt: dat gaat prima met één hand. Bij de rechterduim zitten de drie standaard Android-knoppen (home, back, menu), op zich ook best handig. De knoppen zorgen wel voor een flinke rand om het scherm, dat ook nog eens een millimetertje uitsteekt boven de rand.

De BeBook Live is zeker niet de meest stijlvolle tablets met zijn plastic buitenkant. De tablet zelf is vrij dun (11 mm), maar de iPad is dunner. Zijn scherm oogt bij een vergelijkende test met de iPad 2 iets minder fel en scherp. De BeBook Live heeft alleen wifi; 3g en gps ontbreken.Verder een 1 Ghz-chip van Samsung-makelij (niet dual-core), 4 GB intern geheugen, ingangen voor sd-kaart en hdmi en een frontcamera. Een camera aan de achterkant is volgens BeBook overbodig, omdat voor fotograferen van wat er om je heen gebeurt de tablet niet het meest geschikte apparaat is. Bij gebrek aan backcamera mis je wel de mogelijkheid om apps met augmented reality te gebruiken. De 1 Ghz-chip presteert vlot en BeBook claimt dat de videoverwerking iets rapper zou gaan dan in de iPad.

Jammer is dat de BeBook Live nog werkt met Android 2.2, precies hetzelfde systeem als op smartphones. De eerste tablets met het gloednieuwe Android 3.0 (Honeycomb) verschijnen juist de komende weken van merken als Acer, Asus en LG. Als kleinere fabrikant heeft Endless Ideas echter niet zo snel de beschikking gekregen over Honeycomb als grotere merken. Ook moet het bedrijf nog enkele maanden wachten op certificering door Google. In Android 3.0 zitten bij de start overigens ook nog wat gebreken, die met updates door Google zullen worden weggewerkt. Endless Ideas belooft vanaf september een upgrade naar Android 3.0, dat is vrij laat. Het bedrijf had ook kunnen kiezen voor het nieuwere 2.3, sinds kort beschikbaar, maar kreeg ondersteuning voor die versie ook niet op tijd af.Er zijn meer kleine tablets die nog niet Android Honeycomb gebruiken. Zo werkt HTC's Flyer, ook een 7 inch tablet, met Android 2.3. Voordeel is wel dat vrijwel alle bestaande Android-apps schermvullend werken op deze tablets. De schermresolutie van de BeBook Live 800x600 wordt ondersteund door de meeste van de bijna 150 duizend Android-applicaties. De tablet biedt gewoon toegang tot de Android Market, wat eerder voor concurrerende budgettablets van Archos niet gold.

Extra aansluitopties zijn er genoeg. De BeBook Live biedt usb, een sd-slot en een mini-hdmi-poort, zodat de tablet ook zijn beelden op tv's kan tonen. Hij ondersteunt Full HD-output. Er komen ook enkele accessoires, zoals een Bluetooth-keyboard, beschikbaar. Bij aanschaf levert BeBook al enkele apps mee, waaronder de game Tank Racer en een app voor bestandsbeheer en lezen van e-books.De BeBook Live is misschien niet de mooiste onder de Android-tablets, maar hij biedt een redelijke hardware voor zijn lage adviesprijs (279 euro). De tablet lijkt vooral interessant voor wie al Android op zijn mobiel gebruikt en nu een goedkope tablet met de vertrouwde versie van Android wil kopen. En dan liefst zo'n handzaam 7 inch model. Voor die groep is de BeBook Live als instapmodel tablet aantrekkelijker dan de minder presterende Archos- en ViewSonic-tablets.

Maar wie meer budget heeft, komt eerder uit bij mooiere tablets die al wel met het nieuwe Android Honeycomb werken. Die concurrenten hebben betere schermen, meer intern geheugen en gps. Compacte modellen als HTC Flyer, LG Optimus Pad en de Samsung Galaxy Tab zijn wel enkele honderden euro's duurder. Een ander alternatief is de 7 inch versie van de Acer Iconia Tab A100, die rond de 350 euro zal kosten. Deze tablets komen een paar weken eerder dan de BeBook Live op de markt.Links de BeBook Live, rechts de iPad 2.

Lees meer over:

Deel via