Barcodescanner voor zebra’s

Barcodescanner voor zebra’s
11 april 2011 om 12:22
Laatste update: 29 april 2018 om 00:23

Stripespotter is een barcodeachtig systeem dat door de ene zebra van de andere kan onderscheiden.

Dieren in wildreservaten bestuderen is een tijdrovende bezigheid. Vaak worden de beesten eerst gevangen, getagt en uitgerust met zendertjes waarmee de dieren op afstand te volgen zijn. Een kostbare zaak en veel onderzoekers met een beperkt budget zullen dan ook zelf het veld in gaan om de dieren op te sporen en te bestuderen. Dan moet je op de één of andere manier wel onderscheid tussen de verschillende dieren kunnen maken.

Het opensource project Stripespotter kan daarbij helpen. Stripespotter is een barcodeachtige systeem dat dieren zoals zebra’s, giraffen en tijgers herkent aan het unieke streepjespatroon op hun vacht. De bioloog neemt een foto van bijvoorbeeld een zebra met een gewone camera. De foto wordt ingevoerd in de Stripespotter database en vergeleken met de patronen van zebra’s die al geïdentificeerd zijn. De foto hoeft niet heel precies te zijn. Zelfs als de zebra gedraaid staat dan nog werkt de herkenning.

Het systeem is getest op zebra’s in het natuurreservaat Ol’Pejeta Conservancy in Kenia en bleek goed te werken. Nu is het nog wachten op een app zodat je in de toekomst als je in Afrika op safari bent, met je smartphone een foto kan nemen van een giraf die de Stripespotter app onmiddelijk herkent, de foto geotagt en automatisch toevoegt aan de database van het crowd-research project van het natuurpark.

Lees meer over:

Deel via