Grooveshark ook bij Google in de ban

Grooveshark ook bij Google in de ban
7 april om 12:02
Laatste update: 29 april om 00:23

Na Apple heeft ook Google de mobiele app van Grooveshark verwijderd wegens copyrightclaims.

De app van streaming muzieksite Grooveshark is sinds dinsdag niet langer beschikbaar in de Android Market, meldt Cnet. Volgens Google schond Grooveshark de voorwaarden van de Android market. Apple haalde de Grooveshark-app afgelopen augustus al uit de App Store na een klacht van platenmaatschappij Universal. Androids open systeem zorgt er echter voor dat de Grooveshark-app nog wel verkrijgbaar is via diverse externe sites en app-marktplaatsen, zoals Opera's Mobile Store.

Grooveshark laat weten verbaasd te zijn over de verwijdering. Google heeft het bedrijf niet laten weten op welke manier de app in strijd is met zijn voorwaarden. "We respecteren auteursrechten en genereren positieve resultaten en omzet voor artiesten en labels waar we akkoorden mee hebben. Voor de content waar we nog geen overeenstemmingen over hebben betalen we royalty's en houden ons aan de regels uit de DMCA-wet, dezelfde wet die regelt hoe Google met YouTube-materiaal moet omgaan."

Toevallig moet Google deze week ook voor een Amerikaans parlementaire commissie verschijnen. Die commissie doet onderzoek naar of Google sites met gepirateerde of nagemaakte goederen zou helpen door deze sites te laten meeverdienen aan advertenties via Google Adsense. Door de Grooveshark-app te laten staan, zou Google indirect ook meewerken aan piraterij.

Grooveshark bevat enkele miljoenen liedjes en laat gebruikers ook zelf songs uploaden. In 2009 startte platenlabel EMI een rechtszaak tegen Grooveshark vanwege auteursrechtinbreuk, maar de site schikte uiteindelijk en heeft een licentie met EMI afgesloten. Maar dat geldt niet voor alle grote labels.

Net als bij Spotify is voor reclamevrij gebruik van de mobiele app een premium-abonnement nodig: 9 dollar per maand. Grooveshark stond vorige week nog bovenaan ons overzicht van 12 gratis muzieksites.

Lees meer over:

Deel via