België onderzoekt machtsmisbruik op de iPad

België onderzoekt machtsmisbruik op de iPad

19-01-2011 14:43 Laatste update: 29-04-2018 01:56

De Belgische mededingingsautoriteiten gaan onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik op de iPad.

Directe aanleiding zijn de berichten van vorige week dat uitgevers hun abonnementen op de iPad-versies van hun uitgaven alleen nog maar via iTunes zouden mogen verkopen. De Belgische minister van Economie, Vincent Van Quickenborne, heeft daarom een onderzoek gelast. In Nederland stelde VVD-parlementariër Afke Schaart al Kamervragen over de kwestie.

'Wanneer uitgevers iPad-abonnementen niet langer via eigen kanalen, maar louter via iTunes mogen verkopen, wordt een schijn gewekt van machtsmisbruik. De uitgevers moeten daarbij ook het beheer van de klantengegevens en de betaling grotendeels uit handen geven', stelt het Belgische ministerie in een persbericht.

Volgens de minister kan het beleid van Apple grote gevolgen hebben voor uitgeverijen. 'Aangezien een iPad-abonnement vaak kosteloos aangeboden wordt bij de aankoop van een gewoon "papieren" abonnement, kan de vergoeding van 30% ook enorme gevolgen hebben voor de rentabiliteit van de sector.' Ook dreigen uitgevers het contact met hun abonnees te verliezen omdat de abonnementen via Apple lopen.

Lees ook het commentaar dat Erwin vorige week over het Apple-beleid schreef: Apple's keurslijf te strak voor uitgevers.