Nokia's Ovi Music nu onbeperkt en zonder DRM

Nokia's Ovi Music nu onbeperkt en zonder DRM

28-09-2010 15:45 Laatste update: 29-04-2018 03:29

Nokia biedt zijn onbeperkte downloaddienst voor muziek nu ook in Nederland aan via een nieuwe website.Nokia's muziekdienst Ovi Music is dinsdag ook in Nederland vernieuwd. Dat betekent dat zowel de Ovi Music Store, een downloadwinkel à la iTunes, als de onbeperkte downloaddienst als onderdeel van ComesWithMusic-toestellen, een nieuwe web-interface hebben gekregen. Tot nu toe was voor afspelen van de downloads de Ovi Player nodig vanwege het gebruik van DRM.

Nokia heeft de kopieerbeveliging nu van de downloadddienst gehaald en deze hernoemd van Nokia Music Store naar Ovi Music. De abonnementsvorm Comes with Music (verkrijgbaar momenteel bij 4 toestellen) gaat voortaan door het leven als Ovi Music Unlimited. Op de abonnementsvorm zit nog wel een kopieerbeveiliging.

Kopers van de vier speciale Nokia-toestellen kunnen een jaar lang gratis mp3's downloaden. Het wordt ook mogelijk om Ovi Music Unlimited tegen betaling te verlengen met drie, zes en negen maanden. De prijzen zijn nog niet bekend. ComesWithMusic is in Nederland actief sinds oktober 2008. Of de onbeperkte downloaddienst ook wordt aangeboden met de nieuwe N8, Nokia's belangrijkste smartphone van de komende maanden, is nog niet helemaal zeker.

De Ovi Music Store is volgens de Nederlandse Nokia-manager Bart de Bruijn redelijk succesvol in Nederland wat betreft marktaandeel. Apple heeft met iTunes 28 procent van de markt van mobiele downloads, Nokia volgt met 22 procent. 'We hebben in Nederland een speciaal team dat zorgt voor snelle releases van nieuw lokaal materiaal en contacten houdt met de platenlabels. Dat is belangrijk. We willen ook in elk land een eigen aanspreekpunt hebben in tegenstelling tot concurrenten', aldus De Bruijn.

Nokia staat zelfs kleine platenlabels toe hun albums te uploaden naar Ovi Music. Dat resulteert in een enorme muziekcatalogus van 11 miljoen liedjes, vooralsnog groter dan die van bijvoorbeeld Spotify.

Op de nieuwe Ovi Music-site wordt het ook mogelijk om tips van vrienden te ontvangen. De tracks bij Ovi Music zijn beschikbaar in 256kbps mp3.

Update: de abonnementsdienst heeft nog wel DRM, alleen de downloadwinkel is DRM-vrij.