Betalen via microSD in mobiel

Betalen via microSD in mobiel

11-08-2010 14:36 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Creditcardbedrijf Visa maakt contactloze betalingen mogelijk via speciale microSD-kaartjes in smartphones.

Turkse klanten van de grote Akbank, ook actief in Nederland, kunnen met Blackberry's betalingen verrichten via een speciale microSD-kaart in hun telefoon. Het kaartje werkt met DeviceFidelity's In2Pay-systeem, dat de draadloze NFC-techniek voor contactloos betalen op korte afstand gebruikt om bij Visa-betaalpunten af te rekenen. Ook toestellen van HTC, Samsung, LG, Nokia en Motorola krijgen later het microsd-betaalsysteem.

Visa test overigens ook een iPhone-case waar de microsd-kaart in kan. Betalingen gaan via Visa's payWave, dat natuurlijk lang niet overal beschikbaar is maar ook in Nederland door Visa wordt gepromoot. De iPhone-case, alleen nog voor de 3G en 3GS, maakt in principe ook contactloze toegang tot gebouwen of inloggen in computersystemen mogelijk.

Visa Europa is bij succes van plan de draadloze betaaldienst ook in andere landen op de markt te brengen. De oplossing met de geheugenkaart is nodig omdat bijna nog geen mobieltjes beschikken over NFC, dat voorlopig is geflopt als betaalmethode. We schreven er vier jaar geleden al over. Het Rotterdamse Payter probeerde het ook, maar dat kwam ook niet van de grond. Alternatieven zonder NFC zijn Rabo Sms Betalen en Hyves Afrekenen.