Eerste indruk: Samsung eBook E60

Eerste indruk: Samsung eBook E60

08-06-2010 11:08 Laatste update: 29-04-2018 05:00

Thom Stokkel

De eerste reader van Samsung laat je via wifi boeken kopen bij Selexyz maar biedt verder weinig nieuws.

In augustus vorig jaar introduceerden Sony en Bol.com samen een offensief om digitaal lezen in Nederland van de grond te krijgen. Het aanbod van ebooks is sindsdien gegroeid en je kunt tegenwoordig kiezen uit tientallen verschillende readers. Vanaf eind juni komt daar de eerste reader van Samsung bij, de E60. Deze wordt gelanceerd in samenwerking met boekhandel Selexyz.

Het eerste waar je een reader op beoordeelt, is hoe het apparaat in de hand ligt. Je moet er namelijk uren mee kunnen lezen zonder dat het onhandig en vermoeiend voelt. De E60 van Samsung scoort wat dat betreft niet zo hoog. Het is een tamelijk lomp apparaat dat door de plastic behuizing het meest aan een magnetisch tekenbord doet denken. Ondanks het plastic is de E60 - met ruim 300 gram - een stuk zwaarder dan je verwacht. Dat komt doordat de reader uit twee delen bestaat die je als een soort slidertelefoon uit elkaar kunt schuiven zodat de onderliggende knoppen zichtbaar worden. Uitgeklapt ligt het zwaartepunt te veel aan de bovenkant waardoor je het gevoel krijgt dat hij kantelt en het apparaat op den duur niet lekker meer vasthoudt.

Samsung E60

Naast handzaamheid is navigatie belangrijk voor een reader. Je wilt makkelijk in je bibliotheek kunnen zoeken en vervolgens goed kunnen bladeren in het gekozen boek. Het 6 inch touchscreen van de E60 brengt alles duidelijk in beeld, maar helaas werkt het touchscreen - in tegenstelling tot de vergelijkbare PRS600 van Sony - uitsluitend met het bijgeleverde pennetje en dus niet met je vinger. Dat maakt het navigeren minder intuïtief en bovendien werkt het niet altijd even goed. Het scherm reageert zo moeizaam op het pennetje dat je eigenlijk aangewezen bent op de fysieke knoppen. Navigatie verloopt hierdoor traag en onhandig. De uitgebreide menu's waar je veel in moet doorklikken zijn dan ook een opmerkelijke (slechte) keuze.

Hoewel de E60 niet zo lekker navigeert en wat minder goed in de hand ligt, draait het uiteindelijk om de leesbaarheid. De reader van Samsung ondersteunt ePub, pdf en txt-formaat, je hebt dus keuze uit een ruime selectie eboeken. De boeken worden goed weergeven op het scherm en door het type touchscreen is de weerspiegeling minimaal, bijvoorbeeld vergeleken met de Sony PRS600, waardoor je ook met zonlicht prettig kunt lezen met de E60. Helaas duurt het omslaan van bladzijdes met de reader van Samsung bijna twee keer zo lang als op een Sony Reader. Dat komt neer op bijna 2 seconden per bladzijde. Voor de vlotte lezer is dit echt een groot obstakel, het irriteert dat je moet wachten tot de bladzijde omslaat.

Samsung E60 -2

De E60 2 gb opslagruimte en is uitbreidbaar met microSD-kaartjes. Ten opzichte van de Sony Readers heeft de E60 wel een paar extra's. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van wifi, maar daarmee heb je uitsluitend toegang tot de boekwinkel van Selexyz. Er is geen browser ingebouwd dus om boeken bij andere winkels te kopen zul je het apparaat via usb moeten aansluiten op je computer. De E60 heeft ook de functie EmoLink waarmee je bestanden kunt delen met andere E60-gebruikers die in de buurt zijn. In Nederland is het niet mogelijk boeken te delen vanwege auteursrecht, de functie is voor ons voorlopig dus nutteloos.

De Samsung E60 is geen reader die zich positief onderscheidt van de concurrentie, denk bijvoorbeeld aan readers als de Onyx Boox of BeBook Neo. Het ontwerp is minder, de navigatie is onhandig en het duurt te lang voordat een scherm een nieuwe pagina laadt. Extra's als een boekenwinkel die je met wifi kan bereiken en het delen van boeken via EmoLink vallen hierbij in het niet.

Eind juni is de reader van Samsung beschikbaar voor een prijs van 329 euro. Dat is flink boven de prijs van de meeste andere readers die in Nederland verkrijgbaar zijn.