Bright 25 van 2006

Bright 25 van 2006

27-12-2006 07:49 Laatste update: 29-04-2018 12:45

In de laatste special van 2006 presenteren wij de Bright 25. Met de techlifestyle hoogtepunten van het afgelopen jaar. 'Sexy time!'

25 :: Roze
Een roze Playstation 2, roze Nintendo DS Lite, roze Motorola RAZR, roze PSP, het houdt niet over. Mooie kleur hoor maar wij hebben toch ernstig onze tijfels dat dit de manier is om consumentenelectronica aan meisjes en vrouwen te slijten.

24 :: Tesla Roadster
Who killed the electric car, vroeg documentairemaker Chris Paine zich af. De booschap was duidelijk: onze voertuigen moeten schoner. En de Roadster sportwagen van Tesla, die in eerder dit jaar in Californie werd gepresenteerd, laat zien dat schoon niet per se saai of suf hoeft te zijn.

23 :: Amanda Congdon
Hoewel Britney nog steeds de zoekranglijsten aanvoert is podcastkoningin Amanda wat ons betreft de grande dame van internet in 2006. Rocketboom heeft ze inmiddels verlaten. Congdon is 'gepromoveerd' naar de Amerikaanse tv-zender ABC waar ze overigens nog steeds verslag doet van internet.

22 :: Nabaztag
Een gadget optima forma. Het wifi konijn leest je mail en je feeds voor en kan op aansturen van een vriend of vriendin zijn oren voor je laten bewegen. Compleet nutteloos dus maar oh zo cute.

21 :: Senz Umbrella
Knap hoe je het wiel opnieuw kunt uitvinden voor zoiets alledaags als een paraplu. De Senz Umbrella klapt niet om en is bij tegenwind op de fiets met twee vingers vast te houden. Het beste idee van Nederland.

20 :: Stemcomputers
Hoe moeilijk moet het zijn om een veilige computer te ontwikkelen waarop stemgerechtigden slechts een keuze hoeven te maken? Actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet liet zien hoe lek ze wel niet zijn. De invloed op de kamerverkiezingen zijn gelukkig nihil geweest.

19 :: Mashups
De eerste creatieve vruchten van Web 2.0. Het koppelen van functionaliteit van sites als Google Maps aan databases. Het schoolvoorbeeld van eigen bodem: Misdaadkaart.nl. Hier gaan we er meer van zien.

18 :: One Red Paperclip
Inspirerend verhaal dat aangeeft dat je ook kunt ruilen in plaats van kopen. Kyle MacDonald startte met een rode paperclip, ruilde dat online telkens tegen iets waardevollers en bereikte afgelopen zomer binnen een jaar zijn einddoel: een huis.

17 :: The Pirate Bay
Anti-piraterijstichting Brein heeft dit jaar menig torrentsite in Nederland weten te sluiten. In Zweden leek het doek te vallen voor een van de populairste torrentsites op internet, The Pirate Bay. Dat bleek echter van korte duur. Sterker, de site draait inmiddels op Nederlandse servers en is sneller dan ooit.

16 :: Hoorbril
Gehandicapten zijn nog wat achtergesteld wat betreft digitale technologie, maar er zijn bemoedigende voorbeelden, zoals de geleidetelefoon van KPN en vooral de Varibel hoorbril. De laatste schakelt rumoerige omgevingsgeluiden uit voor slechthorenden.

15 :: Google Idol
Het concept van Idols losgelaten op de vele playbackfilmpjes die vooral tienermeisjes met hun webcam of camera opnemen en online zetten. De Miniplaybackshow online.

14 :: Geminoid HI-1
Japan leidt de jacht op de humanoid robot. En Hiroshi Ishiguro in bijzonder verlegt telkens de grenzen. Zijn laatste creatie, de Geminoid HI-1, heeft ie naar zichzelf gemodelleerd. Wil de echte Ishiguro nu opstaan?

13 :: Canon 400D
Compact zijn ze niet maar de fotografische meerwaarde van digitale spiegelreflexcamera's spreekt boekdelen. Wij raden de 400D aan van Canon. De D80 van Nikon is ook een hele goede dSLR maar is wat forser en bovendien is het scala aan lenzen van Canon aantrekkelijker.

12 :: Floating Bed
Het zevende bed van architect Janjaap Ruijssenaars is een lust voor het oog en is hét ontwerp van 2006. Runner-up is trouwens de Sleeping Beauty lamp van Nadine Sterk die er mee afstudeerde aan de Design Academy. Eervolle vermelding: de Pong klok.

11 :: Last.fm
Als er iets is dat je wilt delen, dan is het muziek. En de Web 2.0 site Last.fm biedt je daarvoor de tofste en meest innovatieve manieren.

10 :: Pecha Kucha Night
Gemoedelijke bijeenkomsten waarop creatieven hun werk presenteren aan andere creatieven volgens het 20/20 format: 20 slides en 20 seconden per slide. Afkomstig uit Tokio en dit jaar ook in Nederland neergestreken in Groningen en Rotterdam. Tijdens BrightLive '06 was de eerste Pecha Kucha Night in Amsterdam.

9 :: Nintendo Wii
Vorig jaar was voor de Xbox 360, volgend jaar zal Sony alles op alles zetten met zijn Playstation 3, maar op dit moment laat Nintendo innovatieve gameplay zien met de Wii spelcomputer.

8 :: MacBook (Pro)
De MacBook van Apple is de alles-in-een tool voor een moderne digitale levensstijl. Als je wat meer te besteden hebt, dan raden wij de MacBook Pro aan. En als je een hekel hebt aan Apple, je kunt er trouwens ook Windows op draaien, wijk dan uit naar een Vaio laptop van Sony.

7 :: Second Life
Seks, chats en consultants. Vertoont voor velen bij nader inzien toch te veel gelijkenis met de echte wereld waarin het allemaal om geld draait. Desalniettemin dé hype van 2006. En daarom niet in de top 5 maar wel in de top 10.

6 :: One Laptop Per Child
De honderd dollar laptop voor kinderen in ontwikkelingslanden. De eerste ladingen gaan naar Brazilie, Argentinie, Nigeria, Libie en Thailand. Goeie actie.

5 :: Mentos meets Cola Light
De spuitfonteinen van Eepybird met behulp van flessen Cola Light en Mentos snoepjes waren de viral van 2006. Veel navolging gekregen maar niemand die zo mooi kon spuiten.

4 :: Harddisk recorders
Televisieprogrammering heeft zijn langste tijd gehad. Met een videorecorder konden we al opnemen, maar nu zetten we de live feed van tv gewoon op pauze en kijken we wanneer wij willen. Series als Lost volgen op tv is sowieso passé, daar heb je dvd-boxen voor.

3 :: The Inconvenient Truth
De documentaire over Al Gore die de noodklok luidt over het klimaat is een wake-up call voor iedereen. Gore vertelt een helder verhaal met indrukwekkende cijfers en sterke metaforen, maar blijft kalm. Want het is nog niet te laat.

2 :: Sony Ericsson K800i
De mobiele telefoon is onze belangrijkste tool. En de camera's in de telefoons hebben dit jaar een niveau bereikt dat je je foto's eindelijk durft te uploaden. De Nokia N73 (met Flickr-link) was ook een geduchte kandidaat, maar onze gaat voorkeur gaat toch uit naar de K800i die op alle fronten net iets beter scoort.

1 :: YouTube
2006 was het jaar van video op het web en de definitieve doorbraak van YouTube. Dé plek om je filmpjes te uploaden, te delen en te bekijken. Zelfs Google kon er niet tegen op en lijfde de videosite daarom in. Is het een blijvertje of wordt de site de Napster van video? We zullen het in 2007 zien.

PS: Over 2007 gesproken, hier nog een paar tips om in de gaten te houden: HDTV (dan toch?), de Nokia N95 (vijf megapixels!), HDSPA (wat?), de Motofone (keep it simple stupid), Playstation 3 (met Blu-Ray), burgerjournalistiek (breaking news) en de Apple iPhone (eindelijk)!

Zie ook de Bright 25 van 2005.