Uitlegparty: Maak van je pc een Mac

Uitlegparty: Maak van je pc een Mac
14 januari om 14:17
Laatste update: 29 april om 13:16
  • Peter Keizer

Altijd al benieuwd geweest of het gras groener is aan Apple’s kant? Dankzij EFI-X maak je van je eigen pc moeiteloos een Mac Pro.Windows 7EFI-X

Hacken
Sinds Apple in 2005 besloot over te stappen van IBM’s PowerPC op processors van Intel, is het een stuk gemakkelijker geworden om Mac OS op een standaard pc te draaien. Hackers van het OSx86 Project brengen sindsdien bijna wekelijks nieuwe gehackte versies uit van het besturingsysteem, die iedereen op z’n pc kan draaien. Maar, er zitten wel wat haken en ogen aan. Apple’s besturingssysteem is nou eenmaal geschreven voor Macbooks, iMac’s en Mac Pro’s en kan daardoor vaak niet overweg met de hardware in standaard computers. Daarnaast maken pc’s gebruik van Bios om de computer op te starten, terwijl Apple gebruik maakt van het nieuwere EFI (Extensible Firmware Interface). Een illegale versie van Mac OS is zo van BitTorrent geplukt, maar als je het besturingssysteem goed wilt installeren moet je bestanden aanpassen, gehackte drivers installeren en diep in het systeem duiken. Kortom: moeilijk.

Geen trucjes
Maar, met de EFI-X module maak je nu van je pc moeiteloos een Mac. Geen hacks, geen trucjes en geen frustraties. Zit er dan geen enkel addertje onder het gras? Jawel, er zijn een paar regels waar je je aan moet houden. EFI-X werkt namelijk alleen samen met bepaalde processors, moederborden en grafische kaarten. De lijst met ondersteunde hardware wordt langzamerhand steeds langer, maar bestaat vooralsnog alleen uit Intel processors, voornamelijk Nvidia-videokaarten en moederborden van Gigabyte. Daarnaast herkent OS X alleen SATA hardware, dus via ide aangesloten branders en harde schijven werken niet. De regels luisteren heel nauw, maar als je je aan de aanbevolen componenten houdt bouw je voor een prikkie zelf een Mac Pro.

De EFI-X module

De EFI-X module.

Voor onze test-pc haalden we een Gigabyte P35-DS3R moederbord, Ati Radeon 2600 XT videokaart en Intel processor bij de computerboer. Samen met 4 gb geheugen, 250 gb harde schijf, dvd-brander en kast, komen we op een prijs van 487 euro. De EFI-X module is vooralsnog officieel alleen verkrijgbaar via de Zwitserse on-line winkel MMServices. Daar kost de module 155 euro inclusief verzendkosten. Maar ook op eBay is de dongle te vinden. Daarnaast moet nog een volledige versie van Leopard (Mac OS X 10.5) worden aangeschaft, waardoor de totaal prijs komt te liggen op 771 euro. Spotgoedkoop dus, in vergelijking met een iMac (999 euro) of Mac Pro (2500 euro). Alleen de Mac mini is goedkoper (499 euro), maar die is veel zwakker dan de pc en moeilijk uit te breiden in de toekomst.

Wie ook Windows of Linux op z’n ‘freak Mac’ wil installeren, moet voor elk besturingssysteem een aparte harde schijf aanschaffen omdat EFI-X alle besturingssystemen graag gescheiden wil houden.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" width="395" height="311" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0"> <param name="src" value="http://www.youtube.com/v/p4o9ugoCWw8"><embed type="application/x-shockwave-flash" width="395" height="311" src="http://www.youtube.com/v/p4o9ugoCWw8"></object>

Het hele installatieproces in een filmpje

Installeren
Heb je de apparatuur thuis liggen, dan is de rest van de installatie eenvoudig. De EFI-X module kan rechtsreeks op de eerste interne usb-aansluiting van het moederbord worden gedrukt. Zit er een geluidskaart of videokaart in de weg, dan kun je de module met de bijgeleverde verlengkabel alsnog op het moederbord prikken. Vervolgens moet je in het Bios instellen dat de computer de EFI-X module als eerste opstart en kun je aan de slag.

De module in de pc.

En zo zit 'ie in de pc.

Start je de pc op, dan begroet EFI-X je met een mooi opstartscherm. Kies de Leopard installatie cd en de installatie verloopt verder precies zoals op elke Mac. Alleen nog de instructies op het scherm volgen en binnen twintig minuten ben je klaar. Alle hardware werkt nu direct. Welkom in de wereld van Apple! Omdat je pc nu precies zo werkt als een gewone Mac, kun je probleemloos de updates en software van Apple installeren.

Het opstartscherm van EFI-X

Het opstartscherm van EFI-X

Zijn er geen nadelen? Eentje dan, door het opstartscherm van EFI-X duurt het opstarten van de pc wel langer. Ongeveer anderhalve minuut. Daarnaast is het natuurlijk jammer dat je je aan de beperkte lijst van ondersteunde hardware moet houden. Maar, heb je al een harde schijf, processor en geheugen liggen, dan ben je flink goedkoper uit. Daarnaast presteert een pseudo Mac Pro best goed. In een test met benchmark Xbench scoort onze test-pc 153 punten, dat is 13 punten meer dan een iMac en maar 26 minder dan een veel (!) duurdere Mac Pro. Met een snellere videokaart en Quad processor kom je dicht in de buurt.

Legaal
Maar is het wel legaal? “Tuurlijk”, reageert Davide Rutigliano van Art Studios Entertainment, het bedrijf achter de magische module. “EFI-X is niet gerelateerd aan de hackers-onderwereld. Er wordt geen enkele hack of patch gebruikt. EFI-X is namelijk geen eenvoudige usb-stick, maar bevat een krachtige processor en een aantal gigabyte aan geheugen. De module bevat z’n eigen code en functies en gebruikt die om de mogelijkheden van je eigen computer te verbreden. Op die manier kun je een legale versie van Apple’s besturingsysteem installeren. We maken op geen enkele manier inbreuk op de rechten van welk bedrijf dan ook.” Apple laat via woordvoerder Jurriaan Trommels weten "niet inhoudelijk te willen reageren" op de (il)legaliteit van EFI-X.

Lees meer over:

Deel via