Tien jaar IXUS

19 september 2006 om 15:48
Laatste update: 30 april 2018 om 01:40
  • Florine Kerkmeer

Canon vierde afgelopen week in Londen het tienjarig bestaan van de IXUS en lanceerde tevens drie nieuwe modellen.


<font size="1">Tien jaar geleden zag de advertentie er zo uit...</font>

De eerste IXUS camera uit 1996 mag zich nu een designklassieker noemen. ‘Wanneer je iemand een stuk papier geeft en vraagt om een camera te tekenen zullen ze altijd een rechthoek en een cirkel tekenen. Dit is het meest archetypische beeld van een camera’, aldus ontwerper Yasushi Shiotani. Hij wilde eenvoud tot uitdrukking brengen door terug te gaan naar de basis van fotografie: een lens in een degelijke behuizing van metaal. Het 'box-and-circle' design liet de nieuwe kwaliteiten van de camera met - eveneens in dat jaar geintroduceerde – Advanced Photo Technology (APS) zien: compactheid en eenvoudige bediening. Sindsdien is dit ‘box-and-circle’ principe het kenmerk van de IXUS-familie.


<font size="1">'Box and circle'.</font>

Deze eerste IXUS (in Noord-Amerika bekend onder de naam ELPH en in Azië onder de naam IXY) werd de bestverkochte camera in het APS-tijdperk. Het toestel had een handige ‘drop-in’ filminleg, een 24-48mm zoomlens met een actieve en passieve autofocus en een ingebouwde flitser die automatisch uit- en inklapte.


<font size="1">Canon-ontwerpers Seiichi Omino en Yasushi Shiotani.</font>

Na diverse variaties op de IXUS I volgde drie jaar later in 1999 de IXUS II. Deze was nog eens 13 procent kleiner dan zijn voorganger en daarmee ’s werelds kleinste APS-zoomcamera met geavanceerde APS-functies, de mogelijkheid tot het verwisselen van een halfvolle rol en een LCD-paneel. De body van de camera vormde de grondslag voor de volgende stap: de eerste digitale IXUS in mei 2000. Zonder veel succes probeerde Canon al in 1984 een elektronische fotocamera te introduceren. In 2000 was inmiddels niet alleen de markt een stap verder, maar bleek de sleutel naar succes onder andere te liggen in het design: klein en compact.


<font size="1">Een greep uit de modellen. In het midden de IXUS I.</font>

Dat was geen eenvoudige opgave, want digitale technologie was nog steeds relatief omslachtig. Canon's digitale PowerShot S10 kwam het meest in de buurt, maar de ingebouwde mechanismen moesten met meer dan vijftig procent worden verkleind om in de body van de IXUS II te passen. ‘Het probleem bij een digitale camera is dat je de optische as niet in het midden kan leggen vanwege de batterij. We ontdekten dat, wanneer we de cirkel iets uit het midden schoven, dit bijdroeg aan het karakter van de camera zonder de herkenbaarheid aan te tasten’, aldus ontwerper Seiichi Omino die ook verantwoordelijk is voor het design van de succesvolle EOS 350D. Dit ‘off-centre circle’ werd uiteindelijk de herkenbare look voor alle digitale IXUS camera’s.


<font size="1">De dames van het showballet...</font>

Van de modellen die daarna volgden is de IXUS 400 tot op heden de meest verkochte camera. Vier megapixels en een opgepoetst design. De Digital IXUS 40 die daarna volgde was Canons eerste digitale compact camera met een processor van de tweede generatie (DIGIC II), die daarvoor alleen in Canons professionele EOS-1D Mark II digitale spiegelreflexcamera was toegepast. Voordeel: een verbeterde beeldkwaliteit en een camera die nog compacter en lichter was.


<font size="1">De IXUS 900 Ti (adviesprijs: 539 euro)</font>

Na de race om de megapixels en een ietwat overbodige uitstap in de vorm van de IXUS Wireless, die foto’s draadloos naar je PC stuurt, presenteerde Canon in Londen drie nieuwe IXUS camera's.

<font size="1">De IXUS 850 IS (adviesprijs: 479 euro)</font>

De 900 Ti, 850 IS en i7 beschikken alledrie over Canon's nieuwe DIGIC III processor, een ISO 1600 modus met weinig ruis en autofocus op 9 punten in je beeld. De 900 Ti heeft een titanium behuizing en een resolutie van 10 megapixels. De 850 IS is Canon's eerste groothoek IXUS met een 28mm (equivalent) 3,8x zoomlens met optische beeldstabilisatie. En het kleinste exemplaar in de digitale IXUS reeks, de i7, is leverbaar in vier nieuwe kleuren.


<font size="1">De IXUS i7 (adviesprijs: 319 euro)</font>

Lees meer over:

Deel via