Digitale graffiti

16 mei 2006 om 10:21
Laatste update: 30 april 2018 om 02:42
  • Florine Kerkmeer

De Pixelroller is een verfroller die afbeeldingen schildert met licht.

Het Engelse rAndom international toonde vorige week in het Amsterdamse Post CS hun nieuwste lichtprojecten. De meest opvallende was de Pixelroller, een grote verfroller die op een muur afbeeldingen schildert met licht. Hij was eerder al te zien op de beurs in Milaan in de showroom van lichtontwerper Ingo Maurer. Je zou het een moderne vorm van graffiti kunnen noemen, waarbij de verf is vervangen door licht. Aan het feit dat mensen graag hun sporen nalaten is in de loop der eeuwen weinig veranderd. Wel anders is dat de techniek zich heeft aangepast aan de huidige tijdgeest en technologie.

Een mooi voorbeeld daarvan is het project Hektor uit 2002. Hektor is de grootste draagbare printer of graffitispuit ooit gemaakt. Bij de setup – een klein koffertje dat op lokatie uitgepakt kan worden - wordt een spuitbus op zijn plaats gehouden door twee touwen die via katrollen worden aangestuurd door een computer. Software zorgt ervoor dat de spuitbus op de juiste coordinaten verf spuit en in de juiste hoeveelheid.


<font size="1">Filmpje: Hektor</font>


<font size="1">In september 2004 maakte Hektor de cover van I.D. Magazine.</font>


Een ander opmerkelijk project is de I/O Brush. Deze digitale kwast schildert letterlijk met je omgeving. Het ingebouwde pipetje zuigt namelijk elke structuur, kleur of ruimtelijke vorm op die je maar wil en transponeert deze naar het scherm. Zelfs een opgezogen oog komt al knipperend in je schilderij te staan. Picasso zou ervan gesmuld hebben.


<font size="1">Filmpje: I/O Brush (MPEG) :: Filmpje: I/O Brush (Quicktime)</font>


Een goed Nederlands voorbeeld is het werk van PiPS:lab. Een collectief van jonge kunstenaars vanuit verschillende disciplines die voor allerlei doeleinden 3D graffiti lichtsculpturen maken. Mooi zijn hun ruimtelijke video’s waarbij je in een cirkel om het met licht getekende beeld kan kijken.


<font size="1">Filmpje: PiPS:lab</font>


De Pixelroller van het Engelse rAndom international is een voortvloeisel van hun eerste pixelroller die met verf print. Daarbij stuurt een computer een enorme verfroller met spuitkopjes aan, waarmee grote oppervlakten beeld of tekst kunnen kan worden geprint, of liever gezegd, opgeschilderd. Het lijkt een omslachtige werkwijze, maar de makers hebben er een duidelijke bedoeling mee: 'We zien dat door de voorstschrijdende technologie van het printen mensen steeds minder contact hebben met de creativiteit van het drukproces en de mogelijkheid om daarin tussentijds in te grijpen', aldus de makers. En inderdaad, de foto's van die eerste Pixelroller op hun website tonen mensen die glimmend van trots naast hun zojuist geschilderde digitale zelfportretten staan.


<font size="1">Filmpje: Pixelroller</font>


Om een lichtportret te maken met de Pixelroller wordt allereerst een foto gemaakt met een digitale camera. Deze wordt draadloos naar de computer gestuurd en automatisch geupload naar een daarvoor bestemde map. Op de foto's in deze map wordt een script losgelaten waardoor het beeld wordt omgezet naar bitmap en verstuurd naar de Pixelroller. Deze schildert met UV-licht de afbeelding op een muur die is behandeld met een fosforhoudend materiaal (denk aan 'glow-in-the-dark' plaatjes) en daardoor oplicht. Na enige tijd vervaagt de afbeelding waardoor er eindeloos overheen geschilderd kan worden.


<font size="1">Achter de schermen van de Pixelroller.</font>


Op dezelfde manier wordt ook op een lampenkap een foto of motief vertoont. Binnen in de kap roteert een verticale 'spuitkop' die steeds een andere afbeelding in de fosforhoudende laag laat verschijnen.


<font size="1">Filmpje: Lampekap</font>


Maar hé, zonder spuitbus geen graffiti. Daarom ontwikkelde rAndom een een die licht spuit. Van elk voorwerp dat je ervoor houdt, tekent het profiel zich af. Zo breng je een transparante sheet met een afbeelding moeiteloos over op het materiaal en kan je als vanouds weer schaduwbeestjes maken met je handen. Even snel je naam eronder kladden, en klaar ben je. Het vereist een snelle manier van werken én kijken, want de tekening is zo weer verdwenen.


<font size="1">Filmpje 1: Spuitbus 1 :: Filmpje 2: Spuitbus 2</font>


<font size="1">Filmpje: Spuitbus 3</font>


Voor de gelegenheid maakte rAndom in Amsterdam hun grootste lichtinstallatie ooit. Boven lage tafels bekleed met lichtgevoelig plastic hangen lange snoeren met kleine UV-lampjes. Het knipperen van het licht wordt aangestuurd op de maat van de muziek. Afhanklijk van de beweging van het snoer tekenen zich verschillende patronen af op de tafeltjes.


<font size="1">Filmpje 1 :: Filmpje 2 :: Filmpje 3</font>



<font size="1">rAndom international. V.l.n.r: Stuart Wood, Flo Ortkrass en Hannes Koch.</font>


De volgende installatie van rAndom zal te zien zijn op de ICFF in New York van 20 t/m 23 mei.


Lees meer over:

Deel via