Apple mag drones testen van Amerikaanse overheid
Voor betere kaarten

Apple mag drones testen van Amerikaanse overheid

10-05-2018 11:55 Laatste update: 11-05-2018 06:07

Apple is één van de bedrijven die in de VS drones mag gaan inzetten. Amazon en DJI zijn opvallende afwezigen in het nieuwe drone-programma.

Het testen van drones was door strenge regelgeving lange tijd onmogelijk in de VS. Daarom is onder meer Amazon voor het testen van zijn bezorgdrones uitgeweken naar Canada. Nu begint de VS bedrijven toch mondjesmaat toegang te geven tot het luchtruim, te beginnen met tien bedrijven die toestemming hebben van het Amerikaanse ministerie van Transport. Dat meldt Reuters.

Apple is één van de bedrijven die drones in het Amerikaanse luchtruim mag loslaten. Het bedrijf zet de drones in boven de staat North Carolina, om zijn Maps-dienst te verbeteren. Universiteit Virginia Tech werkt samen met onder meer Project Wing van Google-moederbedrijf Alphabet, telecombedrijf AT&T, chipmaker Intel, en vliegtuigmaker Airbus.

Bezorgen en controleren

Samen met die bedrijven gaat de universiteit bezorgdrones testen, drones die bij calamiteiten worden ingezet en drones die infrastructuur inspecteren. Uber en bezorgdienst FedEx hebben ook toestemming gekregen voor het testprogramma en gaan beiden bezorgdrones testen. Ook Microsoft en chipmaker Qualcomm zijn toegelaten tot het programma.

Opvallende afwezigen zijn internetwinkel Amazon en Chinese dronemaker DJI. Amazon test al jaren op steeds grotere schaal met zijn bezorgdrones en DJI is op zowel de markt voor consumenten als professionele gebruikers de populairste drone-fabrikant.

In totaal zijn er 149 projecten van tal van bedrijven ingediend bij het ministerie van Transport. Hoewel er begonnen wordt met tien projecten, zijn er volgens het ministerie 'geen verliezers'. De komende maanden zullen meer projecten met drones toegang krijgen om in het Amerikaanse luchtruim te testen.

Bekijk ook ons gesprek met de drone-maker DJI in China: